Na Kosovu ne važi dinar

Na Kosovu ne važi  dinar

Centralna banka Kosova (CBK) je donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi stoji da je takva uredba doneta u skaldu sa Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova, te da je CBK jedina “monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova”.

Do sada se u srpskim sredinama na Kosovu koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije. U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucija Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Takođe, u srpskim sredinama se koriste dinari i u trgovinskim objektima, dok su u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova i cene istaknute u dinarima.

Međutim, u uredbi Cenralne banke Kosova se navodi da se ostale valute, koje nisu evro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu evro i za devizne aktivnosti.

“Razmena valuta može se vršiti u Republici Kosovo samo preko institucija koje su licencirane od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu”, navodi se.

Do sada su dinari na Kosovu bili u opticaju preko Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, koje funkcioniše u srpskim sredinama na Kosovu. Takođe, dinare su koristile banke Poštanska štedionica i NLB Komercijalna banka, gde postoje dinarski računi.

Dinari su na Kosovu stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca “Henderson”.

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo pravo Centralne banke Kosova.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da kosovske vlasti nameravaju da ukinu dinar i “upadnu” u Poštansku štedionicu.

Vlada Kosova se o ovom pitanju nije izjašnjavala.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je, međutim, za beogradsku televiziju Pink 17. januara rekao da je o upotrebi dinara na Kosovu razgovarao sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, te da je o tome obavestio Brisel.