Istraga u Albaniji

0

Albansko tužilaštvo pokrenulo je istragu samo nekoliko sati pošto je nemački tabloid Bild objavio da su šefovi mafijaških grupa bili direktno uključeni u kupovinu glasova za socijaliste Edija Rame. Iako je vlada u Tirani je Bild nazvala “potkupljenim medijem”, istraga je ipak pokrenuta. Nemački tabloid navodi da su osobe uključene u istragu o ovom slučaju ili sklonjene sa mesta na kojima su se nalazile, ili pobegle u inostranstvo.

Istragu će, navode albanski mediji, voditi ukupno 13 osoba, uključujući trojicu istražitelja iz Tužilaštva za teški kriminal. Tužilaštvo je zatražilo i da se mediji ponašaju odgovorno, tvrdeći da transkripti prisluškivanih razgovora, koje je Bild objavio, unose zabunu u istragu.

Objavljeni transkripti proistekli iz istraga koje su vođene o trgovini narkoticima i organizovanim kriminalnim grupama, ali se odnose i na aktivnosti mafijaških šefova tokom kampanje pred izbore 2017. godine.

Glavna tužiteljka, Arta Marku je oštro osudila objavljivanje transkripata i navela da se moraju pronaći osobe uključene u istragu koje su zbog sitnih interesa prodale neproverene i neverifikovane informacije medijima.

Bild, pak, navodi da je većina istražitelja koji su prvobotno bili uključeni u istragu ili slkonjeni sa slučaja, ili su pobegli u inostrantvo.

Lider opozicione Demokratske partije Ljujzim Baša je, nedugo po objavljivanju transkripata, naveo da oni pokazuju moć organizovanog kriminala u procesu imenovanja gradonačelnika, zastrašivanje birača i veze vladajuće stranke sa kriminalom.

“Saziv parlamenta proistekao iz izbora 2017. godine je proizvod organizovanog kriminala, vlada Edija Rame je nelegalna i sa Edijem Ramom ne može biti fer i slobodnih izbora”, napisao je Baša na Fejsbuku.

U seriji razgovora koje je Bild objavio, jedan od navodnih šefova mafije Astrit Avduljaj razgovara sa direktorom lokalnog vodovoda Ivom Docijem, portparolom socijalista Eltonom Arbanom i gradonačelnikom Drača Vandžušem Dakom.

Albanski mediji najviše pažnje su psovetili razgovoru Avduljaja sa osobom navodnom bliskom socijalistima traži da se, preko Rame i gradonačelnika Drača, izdejstvuje da jedan od njegovih saradnika bude izabran za lokalnog odbornika, a da će on “zauzvrat obezbediti pobedu od 10:0” na izborima.