Guteres zabrinut zbog stanja na Kosovu

0

Po prvi put od februara, Savet bezbednosti UN će 10. juna razmatrati stanje na Kosovu. Od usvajanje Rezolucije 1244 sredinom 1999. godine, Savet bezbednosti je o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. Na zahtev SAD i Britanije, najmoćnije telo svetske organizacije će, nadalje, o Kosovu raspravljati na svakih šest meseci.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zabrinut je zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Guteres je zatražio i da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Guteres je naveo da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontra-mere ukoliko Priština ne ukine te takse. Guteres je, takođe, naveo da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Šef UN je naveo i da su se od prethodnog izveštaja, odnosno u poslednjih šest meseci, na Kosovo vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi. Uključujući i poslednje povratnike, od 2000. godine vratilo se 28.153 od oko 200.000 raseljenih sa Kosova.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novake kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

“12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija”, navodi šef Ujedinjenih nacija.