Italija se vraća normalnom životu

0

Italija ukida ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa. Tri miliona građana ove zemlje nema više  policijski sat. Ponovo se život vraća u normalu u Furlaniji Julijskoj pokrajini, Moliseu i Sardiniji. Između 7. i 14 juna još devet regija i pokrajina Trento će otvoriti restorane, uz obavezu da se maske nose uvek kada ustanu sa stola. Kafa će moći, ponovo, posle sedam meseci, da se pije za šankom, dok će z astolom moći da budu samo četiri osobe.

Bečeži se pad broja zaraženih ( 1820 na 82 hiljade testiranih) dok je broj preminulih od kovida ispod sto – dnevno. Zauzeto je 12 odsto bolničkih kapaciteta, a na intenzivnoj nezi – 11%.

Bliži se kraj vanrednog stanja, ističu italijanski mediji.

U mnogim regijama su otvoreni bazeni, igraonice, rekreativni centri, kockarnice. Klubovi su otvoreni, ali muzika se samo sluša – nije dozvoljeno plesanje.

Jedina ograničenja su i dalje – distanca i obavezno nošenje maski. U takozvanim belim zonama dozvoljene su proslave rođendana i matura, a u žutim zonama će to biti moguće od 15. juna, uz potvrdu o vakcinisanju ( obe doze ili 15 dana posle prve doze), ili negativni test na koronu ( ne stariji od 48 sati), ili potvrda o preležanom gripu.