Skupština o Kurtijevoj vladi u ponedeljak

0

Predsedništvo kosovske skupštine razmatrilo je zahtev mandatara Aljbina Kurtija da se parlament izjasni o njegovom predlogu nove Vlade Kosova za ponedeljak, 3. februar. Sastanak je trajao kraće od 10 minuta, a zahtev Aljbina Kurtija je usvojen. Plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se razmatrati predlog nove vlade zakazana je za ponedeljak, 3. februara.
Predsedavajući Skupštine Kosova, Glauk Konjufca rekao je da on neće podnositi ostavku na ovu funkciju –nije vreme za ostavke, već za novu vladu Aljbina Kurtija i nove ministre, poručio je on.
Njegova ostavka i preuzimanje ove pozicije od strane jednog od kandidata LDK, zahtev je ove stranke za formiranje koalicije sa LVV.
Uprkos tome, poručio je još i da se koalicioni pregovori nastavljaju i da je optimističan da do dogovora može doći.
Bez glasova DSK, Kurtiju je nemoguće da formira vladu.
Kurti se inače u četvrtak sastao sa predstavnicima Srpske liste, kao i sa ostalim predstavnicima manjinskih zajednica. Srpska lista je nakon sastanka saopštila da neće kočiti formiranje nove, kao i da će biti deo buduće vlade.
Iz pokreta Samoopredeljenje su, međutim, rekli da sa predstavnicima manjinskih zajednica nije bilo reči o njihovom uključivanju u vladajuću koaliciju, budući da o tome još nije postignut dogovor sa Demokratskim savezom Kosova. Kako su dodali, tema razgovora je bio program nove vlasti, odnosno uticaj na poboljšanje života manjinskih zajednica, kao i ekonomska i društvena integracija na Kosovu.
Kurti je ranije izjavio da bi Srpsku listu radije video u opoziciji, a da bi sarađivao sa srpskim političarima koji priznaju Kosovo “za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima”.
Kurti je zvanično proglašen mandatarom dekretom kosovskog predsednika, Hašima Tačija, 20. januara.
Ukoliko u ponedeljak Kurti ne predloži sastav nove vlade ili nova vlada ne bude izglasana, kosovski predsednik moći će da odredi još jednog mandatara koji će tada imati rok od 10 dana da prikupi podršku za vladu.
U slučaju da i on ili ona ne uspeju, raspisuju se novi izbori.