Izrael ima plan za raseljavanje civila iz Gaze

Izrael ima plan za raseljavanje  civila iz  Gaze

Izraelska vojska tvrdi da je napravila plan za evakuaciju civila iz borbenih zona u Pojasu Gaze. Taj plan mora da ispita ratni kabinet. Izrael i dalje preti da će pokrenuti napad na Rafu, grad na krajnjem jugu palestinske enklave gde je utočište našlo više od milion raseljenih ljudi. Za sada se ne znaju detalji ovog plana evakuacije civila, koji tek treba da bude ratifikovan. Ništa se na zna ni o lokacijama preseljenja stanovništva Gaze. Ali najavljuje se da jevrejska država planira pojačanu vojnu operaciju u Rafi, gradu na krajnjem jugu pojasa Gaze. Prema podacima Ujedinjenih nacija, skoro 1,5 miliona Palestinaca, velika većina raseljenih, stisnuto je u ovaj grad, u izuzetno nesigurnim uslovima.


Prema Benjaminu Netanjahuu, izraelskom premijeru, ako se zaključi primirje između Izraela i Hamasa o kome se trenutno razgovara, to bi samo odložilo ovu operaciju u Rafi. Pokretanjem ove operacije, Izrael će biti „nekoliko nedelja “ od „ potpune pobede“ nad islamističkim pokretom, rekao je on.


Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je da su 92 Palestinca ubijena u noćnim udarima u ponedeljak, 26. februara. Vladina služba za štampu saopštila je da je 15 članova iste porodice umrlo u kući u gradu Gazi.


Rat između Izraela i Hamasa biće jedna od tema na Savetu UN za ljudska prava koji se održava u Ženevi.