BIA čuva testove za malu maturu

0

Rešetke, kamere, fizičko obezbeđenje i elektronska kontrola, pripadnici policije i BIE kontrolišu transport i sve je pokriveno vrhunskim merama zaštite. Poslednji put su ovako obezbeđenje u Srbiji imali ruski predsednik Putin i američki državni sekretar Bajden. Ovoga puta čuvaju se testovi za završne ispite male mature u osnovnim školama u Srbiji koji će osmaci polagati od ponedeljka do srede, a očekuju ih zadaci iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovani test.

Rigorozne mere važe i za zaposlene u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji sastavljaju testove. Štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama. Na dan ispita, testovi se pod policijskom zaštitom odvoze do punktova gde ih preuzimaju direktori škola, koji ih potom u sopstvenoj režiji ili uz pratnju policije odnose do mesta gde će biti do početka ispita.

Testovi za male maturante pripremaju se šest meseci pred ispit a pristup je strogo ograničen i može pristupiti mali broj zaposlenih koji su ugovorom obavezani da će podatke čuvati u tajnosti. Takođe sa sobom ne mogu da unesu nijednu ličnu stvar.

Mogu da ponesu samo naočare ukoliko su im potrebne sve ostalo dobijaju u samim prostorijama. U tim prostorijama nema interneta, interne mreže, računari zavoda nisu prikačeni ni na kakvu spoljnu mrežu.

Nema niko celu šifru. Na flešu i na diskovima gde se nalaze testovi tu su parcijalne šifre što znači da dve osobe koriste po deo šifre kako bi pristupili materijalima, navode u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Uz pratnju policije i pripadnike BIA, testove na fleš memoriji odnose do štamparije, dva, tri dana pred ispit. Od momenta prenošenja testova do mesta štampanja bude sve pokriveno. Velika tajna je i mesto gde se listovi štampaju.

Na dan ispita, testovi se pod policijskom zaštitom odvoze do punktova gde ih preuzimaju direktori škola, koji ih potom u sopstvenoj režiji ili uz pratnju policije odnose do mesta gde će biti do početka ispita.

Testovi se čuvaju u kasi u računovodstvu tako da su na bezbednom mestu. Oni su u kesama koje su zapakovane. Tek kad dođe komisija koja preuzima testove i nosi u prostoriju gde se rade testovi, tada se i otvaraju. Svaka kesa ima svoj bar.

U slučaju da nešto u složenom lancu zaštite zakaže i testovi budu otkriveni, razloga za brigu, a ni slavlje nema, jer je poslednji nivo odbrane od krađe rezervna varijanta testova.