Izrael – ofanziva na Ramazan

Izrael – ofanziva na Ramazan

Izraelski ministar Beni Ganc izjavio je da je 10. mart rok palestinskom Hamasu da oslobodi sve izraelske taoce, u protivnom će biti ofanziva na grad Rafa, gde se više od milion Palestinaca sklonilo od izraelskih napada. Tel Aviv je prvi put odredio datum kada bi mogao da pošalje trupe u palestinski grad na granici sa Egiptom u koji se sklonilo više od milion palestinskih civila, napominje Bi-Bi-Si.


„Svet mora da zna, lideri Hamasa moraju da znaju – ako se do Ramazana naši taoci ne vrate kućama, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i oblast Rafe“, rekao je Ganc u nedelju. Ove godine Ramazan, sveti mesec posta u muslimanskom svetu, počinje 10. marta.


Izrael će „koordinirati i olakšati evakuaciju civila u dijalogu sa našim američkim i egipatskim partnerima kako bi se minimizirale civilne žrtve“, dodao je ministar.


Ministrovo pominjanje Egipta moglo bi da podstakne spekulacije da Izrael očekuje da neki Palestinci pokušaju da potraže utočište na egipatskoj strani granice, gde izgleda da vlasti postavljaju veliku ograđenu zonu u tu svrhu, ocenjuje Bi-Bi-Si.


Ali izraelski zvaničnici još nisu objavili detalje plana evakuacije. Do početka Ramazana ostalo je tačno tri nedelje, a izbeglice su još u Rafi, samo nekoliko njih je krenulo na zapad, ka obali.


Uprkos međunarodnom pritisku, izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je kopneni napad na Rafa, koji bi trebalo da eliminiše pripadnike Hamasa.


Nakon upada Hamasa na teritoriju Izraela u kojem je poginulo 1.200 ljudi, izraelske oružane snage napale su pojas Gaze. Do sada je više od 28.400 Palestinaca, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vojnim operacijama, a više od 68.000 je ranjeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.


Egipat priprema oblast duž granice sa Gazom koja bi mogla da se koristi kao palestinsko sklonište ako izraelska ofanziva izazove egzodus preko granice, rekla su četiri izvora Rojtersu, opisujući tu mogućnost kao rezervni plan Kaira.


Egipat, koji negira bilo kakve pripreme u ovom pravcu, više puta je upozoravao na mogućnost da bi izraelska ofanziva na Gazu mogla da rezultira raseljavanjem Palestinaca na Sinaju, što Kairo smatra potpuno neprihvatljivim. Slična upozorenja uputile su i druge arapske zemlje, uključujući Jordan. SAD su u više navrata ponavljale svoje protivljenje bilo kakvom raseljavanju Palestinaca iz Gaze.