Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD

0

Izraelski ambasador u Beogradu Jahel Vilan izjavio je jutros na TV Prva da odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta, verujem, pod američkim pritiskom. U ovom trenutku ne vidim mogućnost da će Izrael povući to priznanje“.

Izrael je tu odluku doneo posle mnogo godina u kojima nije priznavao Kosovo i da je to „definitivno protiv izraelskih interesa u Srbiji“, kao i protiv interesa samog ambasadora, rekao je on.

Ipak, ambasador Vilan „ne bi želeo da ostavi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji bez nekog dobrog razloga“, odgovorio je na pitanje da li je moguće da Izrael revidira ovu odluku.

Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim nijedan razlog da će Izrael u ovom trenutku povući priznanje Kosova sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz sporazuma“, kazao je.

Nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova sa Amerikom a ne sa nama“, naglasio je ambasador istovremeno.

Na pitanje, odnosno tvrdnju novinara u studiju da li je „baš siguran da je to potpisano“, te da su srpski državni zvaničnici navodno kazali „da to nije potpisano“, Vilan je odgovorio:

Zašto bih ja video taj sporazum?! To nije moj sporazum. Nisam video nijedan demantij ni od strane Amerike, ni od strane Srbije. Srbija nije nikada demantovala. Nisam video da je iko u Srbiji demantovao da nije potpisao. Dokument postoji, koliko ja znam“.

Ovo gostovanje, u kojem je ambasador pre svega govorio o trenutnim sukobima Jevreja i Hamasa, naslovljeno je na nekim beogradskim portalima „Ambasador Izraela optužio Srbiju“, i to bez ikakvih objašnjenja.

Reagovao je srpski ministar Selaković koji tvrdi da je Vučić potpisao „potpuno drugačiji papir od onog koji je dat prištinskoj strani“.

Izjava ambasadora je svojevrsni bezobrazluk i ona apsolutno nije tačna“, izjavio je šef srpske diplomatije Selaković.