Jedan od zahteva opozicije je birački spisak, a šta im kaže Ružić?

0

Beograd — Paradoks je da se dijalog vlasti i opozicije vodi vaninstitucionalno, smatra ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner SPS Branko Ružić.

Ružić je u intervjuu za “Blic” rekao da je uzrok tome ponašanje dela opozicije u stilu “razmaženog deteta koje cmizdri kada mu ne kupite igračku”.

“Želim, naravno, da verujem da će opozicioni lideri shvatiti da je rešenje jedino u programima i politikama koje proističu iz tih programa, kao i u odgovorima na akutna državna pitanja. Ukoliko su tu u deficitu, neće im pomoći 100 okruglih stolova”, navodi Ružić.

On je dodao da se opozicioni lideri “toliko razumeju u dijalog da neki od njih nisu ni znali šta znači model ‘Chatam House Rule'”, ali je pohvalio inicijativu Milana Antonijevića i domaćinstvo Fakulteta političkih nauka da dođe do serije okruglih stolova između vlasti i dela opozicije na “veoma značajne teme”.

Ružić je ocenio da bi bojkot izbora predstavljao samo alibi za već vidjeni izborni neuspeh, kao i svojevrsni anticivilizacijski čin koji demonstrira visok stepen samoljublja i neodgovornosti prema građankama i građanima Srbije, nosiocima suvereniteta ove zemlje.

On je naglasio da se u izbornom zakonodavstvu ništa nije promenilo u odnosu na 2008. i 2012. godinu i pozvao deo opozicije da dobro razmisli i ipak izadje na megdan na častan način.

“Vlast se ni u ovoj, a ni u bilo kojoj drugoj demokratski uredjenoj državi ne može osvojiti bez izbora. Ako su njihove tvrdnje da je ova vlast toliko loša tačne, ne shvatam šta ih ometa da izađu i pobede”, rekao je Ružić.

Funkcioner SPS smatra da bojkot može samo da dovede opoziciju u status “društva mrvih pesnika” i da više nikada ne postoje na političkoj karti Srbije.

Povodom jednog od izbornih zahteva opozicije da se sredi Jedinstveni birački spisak, Ružić kaže da već više od dve godine govori o tome da JBS nikada nije bio ažurniji i da je svakim novim danom još ažurniji.

On dodaje da je kod JBS više problem u medijskim manipulacijama i spinovanju opozicionih partija što, kako navodi, dovodi do pogrešne percepcije javnosti o uredjenosti JBS.

“Naravno da spisak uvek može da bude još bolje uredjen i mi upravo na tome radimo sve ovo vreme. Nema ni promila bojazni u vezi s uredjenošću spiska za izborni ciklus, a kamoli u vezi sa eventualnim neregularnostima koje bi proistekle isključivo iz ‘neuredjenosti’ JBS. Stojim iza tih reči granitno čvrsto”, poručio je Ružić.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime