Joanikije: „Đukanović stoji iza nemira“

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je za RTS da je očigledno da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović stajao iza nemira koji su se dogodili na Cetinju na dan ustoličenja. Istakao je da će poštovati načelo odvojenosti crkve od politike, naročito stranačke. Mitropolit kaže da je potpisivanje Temeljnog ugovora blizu rešenja.


„Dosta je utisaka, bilo je tu nešto što je prethodilo, bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Najvažnija stvar što je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, vodeći računa i ovoj Mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, došao i, naravno, čim je došao onda je sve bilo jasno šta će sve biti, kako god ovde bile prilike, bilo je u suštini sve u redu“ izjavio je mitropolit Joanikije.


Otvoreno se mora reći, a to je bilo i toliko očigledno, gospodin Đukanović je lično stajao iza svih nemira koji su se dogodili na Cetinju. Mi smo to predvidjeli i učinili smo sve sa naše strane da do nemira ne dođe, i donosili smo vrlo teške odluke. Dakle, nije za mene kao mitropolita, posebno ne ove Mitropolije, posebno ne ovome narodu koji je pokazao toliku odanost prema Crkvi kada je bilo najteže, da kažem smanjićemo broj vjernika samo ono što može da stane u zidine Cetinjskog manastira, nekih 200-300 ljudi, da dođu predstavnici crkvenih opština, ktitori, dobrotvori, zajedno sa sveštenstvom i sa gostima i da ta svečanost bude najskromnija moguća. I to je tako bilo dogovoreno i sa našim vlastima, ali se to iskomplikovalo, bilo je i nekih unutrašnjih problema.


„Ipak, moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i da su povukli određene mjere da se nama to pravo, odnosno vjernicima Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, pravoslavnoj vjeri u Crnoj Gori, omogući to pravo koje imamo, koje je zakonito, koje je vjekovno naše pravo. Dakle, ako je jedan kontinuitet pravni ili kanonski ili bilo koji drugi jasan u Crnoj Gori, to je upravo kontinuitet Mitropolije crnogorsko-primorske. I, naravno, ja nisam uzurpirao to pravo, mene je moja crkva, moj narod izabrao za ovo mjesto i naravno nije mi padalo na pamet niti da mjenjam mjesto ustoličenja, zna se koje je zakonito mjesto ustoličenja, i da idem negde drugo“ rekao je mitropolit.