Ministar odbio da smeni direktora policije?

0

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odbio je u ponedeljak na sastanku u Vladi zahtev premijera Zdravka Krivokapića da smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon čega mu je on rekao će tražiti od parlamenta da razreši njega, saznaju “Vijesti”.

Izvor upoznat sa sadržinom sastanka u ranim popodnevnim časovima u zgradi Vlade na kojem je navodno bila i ministarka odbrane Olivera Injac, rekao je “Vijestima” da je premijer od Sekulovića tražio da smeni Brđanina zbog oklevanja da sprovede akciju obezbeđenja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

Sekulović je odbio da smeni Brđanina, zahtevajući da mu se objasni po kom osnovu”, rekao je izvor “Vijesti”.

Krivokapić je potom rekao Sekuloviću da se dogovorio sa liderima Demokratskog fronta da podnese Skupštini predlog za njegovo razrešenje na šta mu je ministar odgovorio “da to uradi jer je to njegovo pravo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon sastanka, nekoliko Brđaninovih pomoćnika navodno je dobilo telefonske pozive sa pitanjem da li bi preuzeli funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije, što su oni odbili.

Iz kabineta predsednika Vlade juče je saopšteno da ne mogu “u ovom trenutku” odgovoriti na pitanja koja su im dostavile “Vijesti” o ovom događaju.

Kao što ste videli, premijer nije sinoć o tome govorio na konferenciji za medije… Nemamo komentar”.

Iz Sekulovićevog kabineta je odgovoreno: “Za pitanja koja ste poslali, obratite se Vladi”.

Ova pitanja nisu iz delokruga rada i nadležnosti Ministarstva odbrane. Predlažemo da se obratite kabinetu premijera”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta Olivere Injac.

Više diplomatskih i Vladinih izvora reklo je “Vijestima” da su predstavnici ambasada Kvinte – SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije – gotovo do početka pres konferencije ubeđivali Krivokapića da ne smenjuje Brđanina.

Na konferenciji za medije, Krivokapić nije direktno saopštio nameru da smijeni Sekulovića i Brđanina, ali je u odgovoru na takvo pitanje rekao da će “svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snositi odgovornost”.

U komandnom delu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbedio ili nije obezbedio, uradio ili ne, delovao ili ne i to će u sledećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”, rekao je on.

Postoje i spekulacije i da je URA zapretila otkazavanjem poverenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smenu Brđanina i Sekulovića. Abazović je koordinator službi bezbednosti i predsednik GP URA.

Krivokapić je na prekjučerašnjem presu nagovestio da je on preuzeo kontrolu u 04.30 i da je od tada “komandni sistem” počeo da “jedinstveno deluje”.

Abazović je juče branio procene svojih potčinjenih. “Patrijarh SPC Porfirije je štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti i ovdje smo imali suprotno delovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne.

To nije pitanje bezbjednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos”, rekao je Abazović TV Nova S.