Joanikije: „Ustoličenje će biti na Cetinju“

0

Mitropolit-crnogorsko primorski Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno. Mitropolit Joanikije je na pitanje Vijesti o njegovom ustoličenju, protiv čega su u nedelju održane demonstracije, rekao da se “podrazumijeva da će to biti na Cetinju”, ne želeći da komentariše detaljnije.


Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Vijeća za nacionalnu bezbednost.


Advokat i član Pravnog saveta MCP Dragan Šoć rekao je da ne mogu Vijeće i Savjet da odlučuju gde će biti ustoličen mitropolit, jer ne mogu svetovne vlasti da odlučuju gde će biti ustoličen verski poglavar.


Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, sa Joanikijem se pre oko 15 dana sastao potpredsednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbednosti.


Tada je mitropolit, kako je rečeno, “bio otvoren za sve opcije”, ali je, kako dodaje portal, nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mestu.


To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da „nije izvanjac , već je rođen u Crnoj Gori“.


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je najavio da će kao građanin i podneti krivičnu prijavu protiv savetnika crnogorskog predsednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića zbog, kako je rekao, pozivanja na otpor.