Šef „Jakuza“ osuđen na smrt

Šef „Jakuza“ osuđen na smrt

Šef mafijaškog japanskog klana jakuza osuđen je na smrt vešanjem u Japanu i veruje se da je ovo prvi slučaj ove vrste.

Sedamdesetčetvorogodišnji Satoru Nomura rekao je sudiji u oblasti Fukuoka na zapadu Japana da je on samo želeo poštenu odluku suda, prenosi BBC.

“Žalićete zbog ovoga u ostatku života”, rekao je Nomura sudiji, piše list “Nišinipon šimbun”.

Nomura, šef klana Kudo-kai na jugozapadu Japana, odbacio je optužbe da je organizovao nasilne napade. Kudo-kai se najčešće opisuje kao najnasilnija banda jakuza.

Prema mreži NHK, nema direktnog dokaza da je Nomura naredio nasilne napade.

Sudija je obrazložio da banda operiše pod tako strogim propisima da je praktično nezamislivo da su napadi izvršeni bez dozvole šefa.

Predmet suđenja su napadi koje su izveli članovi klana Kudo-kai u periodu od 1998. do 2014. godine. Tokom tog perioda, bivši šef ribarske kooperative je ubijen, a još troje, među njima medicinska sestra i bivši policajac su ranjeni vatrenim oružjem, ili izbodeni nožem.

Jakuze su dugo tolerisane u Japanu kao nužno zlo jer osiguravaju red na ulicama i brzo rešavaju stvari, kako god to čudno zvučalo, piše “Dejli mejl”.

Međutim, poslednjih decenija oštriji propisi protiv bandi i organizovanog kriminala, sve manje društvene tolerancije i slaba ekonomija rezultirali su sve manjim brojem članova jakuza.