Kim Džong Un: „ Raketa je strah za neprijatelje“

Kim Džong Un: „ Raketa je strah za neprijatelje“

Severna Koreja potvrdila je da je projektil, koji je lansirala juče u pravcu Japanskog mora, bila interkontinentalna balistička raketa (ICBM), javila je državna agencija KCNA, potvrđujući izjave južnokorejske vojske. Raketa, nazvana Hvasong-17, lansirana je kao reakcija na zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje koje su u toku i koje Pjongjang smatra „provokativnim i agresivnim“, navela je KCNA.

To je bilo prvo severnokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u mesec dana, ali i treća raketna proba ove nedelje.

Raketa je ispaljena nekoliko sati pre odlaska južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola u Tokio na sastanak sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, čiji je cilj i učvršćivanje bezbednosnih veza između saveznika SAD-a naspram severnokorejskih nuklearnih pretnji.

KCNA je navela da je severnokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao lansiranje projektila, naglašavajući da je bilo potrebno da se „unese strah neprijateljima“, zbog „otvorenog neprijateljstva“ koje pokazuju prema Severnoj Koreji.

Raketa je prešla oko 1.000 kilometara i dostigla maksimalnu visinu od 6.000 kilometara, pre nego što je sletela precizno na unapred određenu zonu u slobodnim vodama kod Istočnog mora, navela je KCNA, navodeći to korejsko ime za Japansko more.

Američko-južnokorejske vojne vežbe, nazvane „Slobodni štit“, počele su u ponedeljak i treba da traju deset dana. Usmerene su na razvoj bezbednog okruženja zbog pojačane agresivnosti Severne Koreje, naveli su saveznici. Severna Koreja smatra da su te vežbe proba za invaziju na njenu teritoriju ili svrgavanje vlasti.