SPC ima 11 miliona kvadrata zemlje i 523 objekta u Crnoj Gori

0

Zakon o slobodi veroispovijesti počeo je da važi pre dva dana, ali još nije jasno kada i kako će nadležni državni organi zatražiti proveru vlasništva imovine Mitropolije crnogorsko primorske – što je najsporniji deo zakona, pišu podgoričke Vijesti.
U Mitropoliji nesu zainteresovani za način primene zakona, podsećajući da ih jedino zanima njegovo povlačenje.

Poslednja javno dostupna informacija Uprave za nekretnine pokazuje da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima oko 11 miliona kvadrata zemljišta, sa 523 objekta.
Taj podatak se, pišu“Vijesti”, u katastru promenio u delu koji se tiče upisivanja novih objekata na pomesne crkve, a ne na Mitropoliju.
Oni, kao ni ostali nadležni organi juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako će izgledati primena propisa, u kome piše da su za to potrebna podzakonska akta. Rok za njihovo donošenje je šest meseci.
Zakon o slobodi veroispovijesti propisuje da bi prva na potezu trebalo da bude Uprava za imovinu, koja raspolaže i gazduje državnim nekretninama. Ona treba da se obrati državnom katastru – odnosno organu koji upisuje i ima evidenciju o nekretninama. Juče, drugog dana važenja zakona ništa od svega toga nije bilo, rekli su sagovornici “Vijesti”.

Uprava za nekretnine već poseduje spisak crkvene imovine, čiji je deo objavila 2008. godine, u jeku sporenja o pojedinim objektima koje je tada država pokušavala da prepiše na sebe, ali je tokom žalbenog i sudskog postupka to poništeno. Tada je na njenom čelu bio Mićo Orlandić, nekadašnji funkcioner SDP-a. On je sada u Socijaldemokratama, koje su kao i SDP podržale usvajanje Zakona o slobodi veroispovijesti.
Orlandić je tada objavio da je ukupna površina nepokretnosti upisana na Mitropoliju, Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku….oko 11.246.673 kvadratna metra, od čega 11.184.984 kvadrata zemljišta i 523 objekta.

Na sajtu Uprave za nekretnine i danas je spisak objavljen 2008. godine, sa 109 lista nepokretnosti. Navodi se da je to samo deo imovine. Tako je pravoslavni manastir Ostrog nosilac prava imovine na tu najpoznatiju crnogorsku svetinju, na mitroplita crnogorsko-primorskog upisana je imovina iz više listova nepokretnosti u Podgorici, Bijelom Polju, Vranjini, Rogamima, Bioču, Grbavcima, Cijevni, Gostilju…
Na Eparhiju mileševsku upisani su crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikolaja, hram Svetog Prokopija i Svetog Vasilija Ostroškog…
Na Eparhiju budimljansko-nikšićku upisan je manastir Đurđevi stupovi, a deo nekretnina vodi se i na Beogradsku patrijaršiju – pomoćne zgrade od oko 54 kvadrata i dvorište od 414 kvadrata u Baru.
Mitropolija crnogorsko primorska najavila je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona, ali ona još nije podneta. Iz Mitropolije juče su odbacili povezanost sa inicijativom koju su po istom osnovu Ustavnom sudu Crne Gore uputila dvojica beogradskih advokata.
I sinoć se u više gradova okupio veliki broj građana na molebanu i litijama MPC, u znak protesta zbog usvajanja zakona.