Kina započela vojne vežbe oko Tajvana

Kina započela vojne vežbe oko Tajvana

Kina je započela dvodnevne vojne vežbe oko Tajvana. Kineski državni mediji tvrde da su desetine borbenih aviona Narodne oslobodilačke vojske (PLA) koji su nosili bojeve projektile izveli lažne napade na “vojne ciljeve visoke vrednosti”, delujući uz mornaricu i raketne snage.

U fotografijama koje objavljuju državni mediji takođe se spominju kineske kopnene balističke rakete Dongfeng, ali se ne navodi jesu li korišćene. Kao odgovor na vežbe, Tajvan je optužio Kinu za “iracionalnu provokaciju i narušavanje regionalnog mira i stabilnosti”.

Tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da su pomorske, vazdušne i kopnene snage stavljene u pripravnost, da je sigurnost baza pojačana, a protivvazdušnoj odbrani i raketnim snagama naređeno je da nadziru moguće ciljeve.

Vežbe su prvi značajni odgovor Kine na ovonedeljnu inauguraciju Lai Ching-tija kao petog predsednika Tajvana, nakon pobede na demokratskim izborima u januaru. I Lai i njegov prethodnik Tsai Ing-Ven su iz prosuverenističke Demokratske progresivne stranke (DPP), koju Peking smatra separatistima.

Kineski državni mediji izvestili su jutros da će vežbe, kodnog naziva „Zajednički mač-2024A“, uključivati jedinice kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva i raketnih snaga koje će delovati i oko otoka Kinmen, Matsu, Vukiu i Dongin, blizu kineske obale.

Kineska vojska tvrdi da će vežbe “poslužiti kao snažna kazna za separatističke činove snaga ‘tajvanske nezavisnosti’ te strogo upozorenje protiv uplitanja i provokacija spoljnog sila.”

“Trenutna vojna vežba ne samo da ne pomaže miru i stabilnosti nego naglašava hegemonijsku prirodu Kineske komunističke partije”, odgovorilo je tajvansko ministarstvo odbrane. Analitičari kažu da naziv vežbe, sa sufiksom “2024A”, sugeriše da se ove godine može očekivati više vežbi usmerenih na Tajvan.