Kineske „policijske stanice“ u Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji…?

Kineske „policijske stanice“ u Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji…?

Španska grupa za građanska prava tvrdi da u Evropi ima više od 50 neformalnih kineskih „ policijskih stanica“ čiji je zadatak da prate kinesko stanovništvo u evropskim zemljama i da, kako tvrde, prisiljavaju disidente na povratak u Kinu, piše britanski Gardian.

U 12 država je policija pokrenula istrage tim povodom, uključujući Kanadu, Nemačku i Holandiju.

Grupa za građanska prava „Safeguard Defenders“ sa sedištem u Madridu saopštila je da je identifikovala 48 dodatnih stanica, od kojih je 11 u Italiji. Ostale novootkrivene stanice bile su u Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

Ialijanske „kineske stanice“ su u Rimu, Milanu, Bolzanu, Veneciji, Firenci, Pratu – gradu blizu Firence koji je domaćin najvećoj kineskoj zajednici u Italiji – i na Siciliji.

Kina je rekla da su te kancelarije samo “servisne stanice” postavljene za pomoć kineskim građanima u birokratskim postupcima kao što je obnavljanje pasoše ili vozačke dozvole.

Istraga koju je proveo „Safeguard Defenders“ temeljila se na javno dostupnim kineskim izjavama i podacima, a bila je ograničena na stanice koje su uspostavile lokalne kineske službe javne bezbednosti u zemljama u kojima postoji velika kineska zajednica.

Skupina za građanska prava tvrdi da Kina koristi neslužbene policijske stanice za “uznemiravanje, pretnje, zastrašivanje i prisiljavanje meta da se vrate u Kinu radi progona”.

Italija, u kojoj živi 330.000 kineskih državljana, prema podacima Istata, nacionalne agencije za statistiku, plodno je tlo za potencijalni uticaj Pekinga zahvaljujući bezbrojnim sporazumima između dve zemlje. Među njima je šema zajedničke policijske saradnje, prvi put potpisana 2015., prema kojoj kineska policija patrolira talijanskim gradovima na privremena razdoblja, da bi pomagala kineskim turistima.

Prvu neslužbenu kinesku policijsku stanicu u Italiji postavila je kao “pilot” u Milanu agencija za javnu bezbednost Venžou 2016. godine, kada je tim za pomoć turistima debitovao u Italiji. Venžou je otvorio poslovnice u Pratu i Parizu. U 2018., nedugo nakon što je pojačan dogovor o policijskim patrolama, Kintigan javna bezbednost takođe je uspostavila “pilot” ured u Milanu.

U izjavi za novine Il Foglio, talijansko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je u to vreme bilo pod vladom Marija Dragija, reklo je da navodne neslužbene kineske policijske stanice “nisu od posebne važnosti”.