Kineski patent menja ishode ratova?

Kineski patent menja ishode ratova?

Kina je patentirala pozlaćeni maskirni veo pomoću kojeg na radarskim ekranima krstareće rakete izgledaju kao putnički avioni, tvrdi „Saut Čajna Morning Post“. To može da značajno promeni ishode ratova.
Kineski istraživači su nedavno otkrili stelt maskirni veo koji može „pretvoriti” krstareće rakete u putničke avione. Takva tehnologija bi mogla biti od pomoći u napadu protiv Tajvana.
Ova tehnologija mogla bi zbuniti skupe sisteme protivvazdušne odbrane i značajno smanjiti vreme na raspolaganju vojnim komandantima da reaguju.
Izvor napominje da je tehnologiju razvio istraživački tim na severozapadu Kine koji je prošlog meseca objavio svoj rad u recenziranom kineskom časopisu „Radio Sajns“.
Veo izgleda kao da je napravljen od pozlaćenih finih metalnih niti koje formiraju mrežu složene geometrije da reflektuju radarske signale. Napominje da je na osnovu laboratorijskih ispitivanja utvrđeno da uređaj može značajno povećati radarski poprečni presek leteće mete, čineći ga uporedivim sa velikim avionom kada se posmatra iz određenih uglova, prenosi „Azija tajms“.