Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu

Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu

Izraelska vojska pokrenula je kopnenu operaciju protiv Hamasa na periferiji Kan Junisa. Palestinski mediji izvestili su o vazdušnim i artiljerijskim udarima širom enklave. SZO poziva na ublažavanje opasnosti s kojima se suočava narod Gaze. Nova razmena vatre Izraela i Hezbolaha.


Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.
Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 21.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.


Kako je navelo, u napadima je ubijeno 21.110 Palestinca, a ranjena su 55.243.


Reagovao je SZO i ponovio poziv međunarodnoj zajednici da preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti s kojom se suočava narod Gaze.


Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je uporedio izraelske napade na Gazu sa tretmanom jevrejskog naroda za vreme nacizma. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je komentare turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i uporedio ga s Adolfom Hitlerom, rekavši da je on “poslednja osoba koja može da propoveda moral”.


Sa turskim kolegom se složio i predsednik Kube koji je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi.


Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Reagovala je izraelska vojska i saopštila da se nalazi “na visokom nivou pripravnosti” zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.


Oglasio se i izraelski ministar Beni Ganc koji je poručio da situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni.