Kiša paralisala Sloveniju

0

Sloveniju je sinoć pogodilo snažno nevreme. Počelo je na severoistoku zemlje, a obilne padavine uskoro su se proširile na čitavu teritoriju.

Slovenački mediji javljaju da su poplavljeni podrumi, srušena brojna stabla i oštećeni krovovi stambenih zgrada. Vatrogasci su dosad zabeležili više od 220 intervencija, dok meteorolozi kažu da ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenu padne jednom u 250 godina. Za samo deset minuta u Ljubljani je palo 25 litara kiše po kvadratnom metru, a tokom nevremena 88 litara, dok je u parku prirode Goričko, palo čak 93 litre po kvadratnom metru.

Najteža je situacija u Ljubljani. Tako je u naselju Vižmarjah voda preplavila podvožnjak u kojem je ostao zarobljen automobil, a vozač je srećom uspeo da izađe nepovređen.

U ljubljanskom pozorištu jaka kiša je prekinula predstavu, jer je krov počeo da prokišnjava, a voda u potocima tekla preko pozornice. Gledaoci su evakuisani, struja hitno isključena.

Severna ljubljanska obilaznica je zatvorena za saobraćaj, a vatrogasci ispumpavaju vodu iz škola i zdravstvenih ustanova.