Kon: Sledeća nedelja – presudna

0

Dr Predrag Kon izjavio je da je naredna sedmica najbitnija, jer se tada očekuje najveće ubrzanje širenja koronavirusa, dok će u petoj nedelji dostići vrhunac.

On je rekao da smo zahvaljujući merama uspeli da za 6-7 dana da usporimo virus i njegovo očekivano ubrzanje.
Kon je na veb-konferenciji “Tu smo” istakao da je potrebna gvozdena disciplina i da smo do sada mogli da pratimo situaciju, odnosno tačno da znamo ko se od koga zarazio.

Istakao je da se naredne dve nedelje može očekivati povećanje broja obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

“Nažalost, situacija je očekivana i takva kakva jeste. Pretnja i dalje postoji. Jako je važno da posebno u naredne dve nedelje imamo gvozdenu disciplinu”, rekao je Kon.

Govoreći o zbrinjavanju na Sajmu on je objasnio da će na sajam ići samo oni koji već imaju dijagnozu ili su ranije ležali negde pa su u završnoj fazi infekcije i imaju lakše simtome.

Upitan kada će Sajam biti spreman i da li su već prebačeni prvi pacijenti, on je rekao da je sve spremno i da nema informaciju da su pacijenti počeli da tamo odlaze.

Naveo je da je izuzetno važno da hronični bolesnici uzimaju terapiju i poštuju savete i ne izlažu se rizicima.

U toku je prva veb-konferencija pod nazivom “Tu smo”, koju organizuje Forum pacijenata Srbije, a na kojoj medicinski stručnjaci govore o koronavirusu i o njegovom uticaju na druge bolesti.