Kongres SAD: Tramp ne može da ratuje

0

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsednika SAD Donalda Trampa da pokrene vojne akcije protiv Irana, nekoliko dana pošto je naredio ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kasema Solejmanija. Sa 224 glasa “za” i 194 “protiv” potvrđena je duboka podela u Kongresu između demokrata, koji su optužili Trampa da se ponašao nepromišljeno i koji su glasali za rezoluciju, i republikanaca koji snažno podržavaju predsednika, javlja Rojters. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prethodno je najavila da će se glasanje održati jer su pojedini članovi Kongresa zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga s poslanicima.

“Predsednik je pokrenuo nepromišljen napad, a zatim je izašao sa objašnjenjem zašto je to bilo potrebno i zašto je to bilo legalno”, rekao je predsedavajući Odboru za strana pitanja i demokrata Eliot Engel.

Republikanci kažu da demokrate ugrožavaju zemlju pokušajem da donesu rezoluciju koju su okarakterisali kao prazni politički gest, na početku izborne godine u SAD.

“Umesto da podrže predsednika, moje kolege iz Demokratske stranke hoće da podele Amerikance u kritičnom trenutku”, rekao je predstavnik republikanaca u odeljenju za spoljne poslove Majk Mekkaul.

Nensi Pelosi je navela da je ubistvo Solejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge, “rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija u odnosima sa Iranom”.

“Prošle nedelje je, prema našem mišljenju, predsednik i njegova administracija – izvršili provokativni, nesrazmerni napad na Iran, što je ugrozilo Amerikance”, rekla je Nensi Pelosi na konferenciji za novinare.

Tramp joj nije ostao dužan nazvavši na tviteru Pelosijevu “ludom” a novinarima je rekao da mu nije potrebno odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Iran.

“Ne moram i ne treba mi, jer ponekad odluke moraju da se donesu u sekundi. Ponekad morate delovati veoma, veoma brzo”, rekao je presednik SAD.