Koronavirus napada turističke berze

0

Evropske firme u oblasti turizma i putovanja suočavaju se sa velikim berzanskim gubicima zbog koronavirusa koji se proširio po svim kontinentima, objašnjava agencija “Blumberg”. Blumberg ukazuje da referentna vrednost koja prati sektor ima najgoru sedmicu od finansijske krize 2008. godine, ukazujući da akcije firmi u oblasti putovanja ispadaju najveći evropski gubitnici od izbijanja koronavirusa. Gubici se ubrzavaju, a samo u sredu vrednost je opala za tri odsto. Glavni analitičar tržišta u kompaniji CMC Markets Majkl Hjuson ukazuje da je, što duže traje epidemija koronavirusa, izvesnije da će ljudi odlagati putovanja za praznike i letovanja.

“Nedavni padovi u ovim sektorima pokazuju da su investitori zabrinuti zbog značajnog uticaja na rezervacije i prihode”, dodaje Hjuson.

Deonice su potonule nakon što su slučajevi zaraze koronavirusom prijavljeni na Tenerifima, u Kataloniji, Austriji, Hrvatskoj, Švajcarskoj, a rastu u severnoj Italiji. Takođe, i u Latinskoj Americi registrovan je prvi slučaj.

Berzanski indeks 600 za putovanja niži je za gotovo 12 odsto u odnosu na vrhunac 19. februara.

Veliki gubici zabeleženi su u velikim avio-kompanijama koje imaju letove za Kinu, poput Er Fransa i KLM-a, Lufthanze, Britiš ervejza.

U velikim problemima su i operatori na aerodromima, poput nemačkog “Fraport AG”. Blumberg navodi da su cene akcija pojedinih operatora padale i u dvocifrenim procentima.

Agencija takođe ukazuje i na veliki pad akcija španske kompanije za rezervacije “Amadeus” – na berzi u SAD vrednost je opala za više od 10 odsto.

Epidemija koronavirusa takođe može uticati na lance hotela Akor, Interkontinental, NH grupu, ali i na američki Hilton i Meriot.

Smanjen je i broj uplaćenih aranžmana za krstarenje kruzerima, pošto je veliki broj brodova već u karantinu. Stručnjaci ukazuju da je broj rezervacija pada u dvocifrenim procentima u Evropi i SAD. Neke kompanije nude popust zbog velikog broj otkaza.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime