Mihajlović: Pritisak na Srbe sa Severa

Mihajlović: Pritisak na Srbe sa Severa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, ocenila je danas da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.

Mihajlović je u saopštenju navela da je „ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji“, saopštio je njen kabinet.

Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na Severu Kosova.

KOSTT je insistirao da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto“, rekla je ona.

Prema rečima Mihajlović, KOSTT se „lažno sertifikovao“ na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije“, rekla je ona.

Navela je da „privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera“, čime je, kako je ukazala, direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je “cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima“, te da se, kako je ocenila, „izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi”.

Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno“, rekla je ona.