Koronavirus odneo više od hiljadu života

0

Od posledica koronavirusa u Kini do sada je umrlo više od hiljadu ljudi a oko 44 i po hiljade je zaraženo. Na kruzeru u japanskoj luci Jokohami, potvrđena su 39 nova slučaja zaraženih Kovidom 19, kako je virus dobio naziv. Radi sprečavanja širenja virusa u Koni je počela dezinfekcija gradova. Državni vrh Kine poručuje da će se bitka sa virusom dobiti uz odlučnije akcije na terenu .

Predsednik Si Đinping je tokom inspekcije u Pekingu rekao da situacija ostaje veoma ozbiljna ali je i izrazio uverenja da će epidemija biti prevaziđena.

“Sproveli smo nacionalnu mobilizaciju i svom snagom se borimo protiv virusa. Ostvarili smo prve uspehe na prevenciji i kontroli epidemije”, poručio je Si.

U žarištu epidemije u Vuhanu otvoren je veliki broj privremenih bolnica a pušteno je prvih trideset četvroro izlečenih pacijenata.

Takve ustanove su formirane radi lečenja zaraženih sa blažim simptomima virusa. Tri su takve bolnice u Vuhanu a do sada je primljeno gotovo četiri hiljade ljudi.

„Primljena sam u bolnicu 6. februara, ali nisam očekivala da ću tako brzo biti puštena. Hvala medicinskom osobilju na nezi. Za druge pacijente moj slučaj je veliko ohrabrenje”, rekla je izlečena pacijentkinja Pan Hui.

Još jedna pacijentkinja koja se izlečila Džan Fen ističe da se nadala da će što pre izaći iz bolnice.

“Odnos medicinskog osoblja prema nama je bio veoma dobar, usluga takođe, svi su bili prijateljski nastrojeni”, rekla je Džan Fan.

Svoj doprinos borbi protiv virusa u Vuhanu daju i kuvari. Njih dvadeset šestoro su veoma posvećeni svoj poslu, rade i po 12 sati da bi obezbedili obroke u jednoj od privremenih bolnica.

“Pripremamo oko šest hiljada obroka dnevno a cena jednog je oko četiri dolara. Osiguravamo da obroci koje pripremamo budu hranljivi, dobri za zdravlje, dva su sa mesom a jedan sa povrćem. To je nam je glavni zadatak”, napominje kuvar Van Ji.

Trideset devetoro novozaraženih na kruzeru u japanskoj luci Jokohami biće prebačeni u bolnice. Ukupno su tim virusom zaražena 174 putnika. Kanadske vlasti evakuisale su iz Vuhana još 185 svojih državljana. Biće u karantinu u Trentonu dve nedelje.