EU: Istražite korupciju u Crnoj Gori

0

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori poručila je da očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere “Pandora papiri”, prema kojima su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, rekli su “Vijestima” iz Delegacije EU.Oni su podsetili da će predstojeći godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD, za “Vijesti” su rekli da nisu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u “Pandora dokumentima”, ali podsećaju da je predsednik Džozef Bajden objavio memorandum kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbednosti.

U skladu sa tim memorandumom, Vlada SAD je pojačala napore u suzbijanju nelegalnih i netransparentnih finansijskih transakcija u zemlji i inostranstvu, uključujući smanjenje ofšor finansijskih tajni, snažnu primenu saveznog zakona koji zahteva od američkih firmi da prijavljuju stvarnog vlasnika Ministarstvu finansija i, prema potrebi, identifikovanje potreba za novim reformama. Predsednik Bajden se, takođe, obavezao da će raditi sa partnerima i saveznicima na rešavanju pitanja kao što su zloupotreba fiktivnih firmi i pranje novca putem transakcija nekretninama”, rekli su iz Ambasade.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedjelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.