Koronavirus protiv 8. marta

0

Dan žena u Italiji! Neodoljiv poziv turističkih agencija u Srbiji koronavirus je pretvorio u noćnu moru. Posle vesti da je italijanska vlada uvela vanredne mere zaštite i 11 opština u severnim pokrajinama Lombardija i Veneto stavila u karantin, turisti iz Srbije koji su uplatili aranžmane za putovanja u Veneciju, Toskanu, Milano…u sve većem broju odustaju od puta.

Neke agencije su odložile polaske planirane za 4. i 5 mart.
Agencije čekaju preporuku Jute, i tvrde da će vratiti novac svim turistima ukoliko budu proglašene vanredne situacije u uplaćenim destinacijama.

Za sada odlasci u Rim nisu problematični, tvrde u agencijama, ali je problem što se na putu u večni grad prolazi kroz regije u kojima je evidentiran virus.

Oglasila se i JUTA saopštenjem da će sva putovanja u gradove Lombardije i Veneta u naredne dve nedelje biti otkazana. Putnicima novac može biti vraćen ili u dogovoru sa agencijom mogu da promene destinaciju.

Za sva ostala ugovorena i planirana putovanja za mart i april odluka će se doneti u skladu sa zvaničnim informacijama italijanskih vlasti. Osim Jute, agencije će pratiti i uputstva Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete.

Prvo je pooštrilo kontrolu putnika koji dolaze iz Italije, drugo je građanima Srbije preporučilo da ne putuju u ugrožena područja Italije, a treće da se sva planirana studijska putovanja i ekskurzije odlože.