Gde je „nestala“ Vagner vojska?

Gde je „nestala“ Vagner vojska?

Nema ih više na naslovnim stranicama svetskih medija, nema ih ni u ruskoj javnosti. Interesovanje za nekada „najvažniju“ rusku formaciju u Ukriajini, koju je predvodio kontroverzni „komandant“ i „Putinov prijatelj“, „kuvar“ Prigožin je nestalo. Plaćenici iz grupe „Vagner“, privatne vojske iz Rusije sada se nalaze u Belorusiji, gde su se „povukli“ posle neuspele pobune, juna prošle godine. U Belorusiji vagnerovce uvažavaju, njihova zastava se često nalazi pored državne i vojne beloruske zastave, a čak zamenik ministra unutrašnjih poslova Nikolaj Karpenkov nosi značku s Vagnerovim simbolima.

Krajem juna 2023. godine tadašnji šef Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin, za kojeg se veruje da je poginuo u avionskoj nesreći, poveo je oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. S delom svoje privatne vojske krenuo je na Moskvu, ali je nakon posredovanja beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka Prigožin otkazao marš. Obećano mu je da neće biti pravno gonjen ako ode u Belorusiju.

Danas u Belorusiji nije ostalo više od hiljadu Vagnerovih pripadnika. Većina je u logoru u okrugu Osipovič, u Mogiljovskoj oblasti, piše Dojče vele pozivajući se na izjave opozicionih beloruskih lidera. Vagnerovi plaćenici su dobili beloruska dokumenta, sa novim identitetom i prijavili se u belorusku armiju, iako su plate beloruskih vojnika znatno manje od primanja na koje su Vagnerovci navikli. Veruje se da će veći deo njih otići iz Belorusije. Mnogi su već našli „uhljebije“ u raznim službama u Rusiji, neki su otišli u Afriku, gde Vagner ima tradiciju u bezbednosnom sektoru velikih kompanija.

Analitičar iz Finskog instituta za međunarodne poslove Grigorij Nižnikov ističe da Minsk Vagnerove plaćenike vidi kao “korisno političko oruđe”. Lukašenkov režim bi ih mogao koristiti za obuku svojih bezbednosnih, ali i kao “faktor zastrašivanja” u predizbornoj kampanji, smatra on.

Ali i Kremlj ima koristi od prisustva plaćenika u Belorusiji. S obzirom na to da su skoro sve ruske trupe koje su tamo stacionirane od kraja 2021. povučene i premeštene na ukrajinsko ratište, Putin se oslanja na Vagnerove plaćenike kao moguće borbene jedinice u hitnim slučajevima.

Aleksandra Lukašenka zanima vojno iskustvo tih boraca, ali pre svega “njihovo iskustvo s terorom”. On želi “vojsku i policiju s boljim iskustvom” jer se plaši ponavljanja masovnih protesta poput onih nakon predsedničkih izbora 2020. – koje je lažirao.

Vagnerovi pripadnici služe Lukašenkovom režimu kao kontrast demokratskoj opoziciji, koja je kao svoj cilj proglasila pristupanje Belorusije Europskoj uniji.