Koronavirus u Hrvatskoj

0

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj obolevanja od korona virusa. To je saopštio premijer Andrej Plenković koji je precizirao da se radi o mlađem muškarcu čije je stanje stabilno.
On se nalazi se u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.
„Javnost će biti izvještavana o svemu što je bitno“, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je korona virus potvrđen kod muškarca koji je bio u Milanu.
“Danas u 11.50 dobili smo rezultate testiranja. Muškarac je od 19. do 21. ovog meseca boravio u Milanu, pokazuje znakove blaže bolesti i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je ministar Beroš.

„Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripu. Ne očekuju se veće komplikacije. Zdravstveni sistem je spreman i radimo sve na sigurnost naše nacije“, dodao je Beroš.
Odgovarajući na pitanje što je s osobama izolovanima u Rijeci, ministar Beroš rekao je da se radi o hrvatskim radnicima koji su bili u Italiji. Još se ne znaju rezultati njihovog testiranja. Ne pokazuju znakove bolesti, osim jednoga koji kašlje već tri nedelje, dodaje ministar.

„U Hrvatskoj poduzimamo sve mere koje su potrebne. Ili ja ili neko od državnih službenika moramo otići do Rima i pogledati šta oni rade. Odgovorno tvrdim da smo mi već sad involvirali sve što u Evropi i svetu rade. Mislim da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice, zbog kojih ne možemo imati odgovore na sva pitanja“, rekao je ministar.

“Ne treba dizati paniku, ta je bolest poput običnog gripa”, dodao je Beroš.