Koronavirus „ubija“ i ekonomiju

0

Zabrinutost zbog koronavirusa najvidljivija je na berzama širom sveta. Globalna trgovina u velikoj meri zavisi od Kine. Kineski proizvodi su, na svim meridijanima, niskim cenama ugušili konkurenciju. A sada, zbog virusa, svi žele da im i kapital bude što dalje od Kine, tvrde berzanski analitičari. Finansijski lideri 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) rekli su da je epidemija opasnost za globalnu ekonomiju.

Iz MMF-a poručuju da će pratiti kako će se, pre svega, zdravstveno reagovati na širenje zaraze, a potom kakve će biti ekonomske posledice koronavirusa, tzv. “crnog labuda”. Ekonomisti kažu da je sreća u tome što se sve dešava u prvom kvartalu, koji je inače i najslabiji.

Ekonomske posledice koronavirusa, glavna tema u čitavom svetu. IZ MMF-a već su snizili prognozu globalnog rasta za 0,1 odsto, mada direktorka fonda poručuje da je prerano govoriti o mogućoj šteti.
Turizam i saobraćaj prve su ekonomske žrtve koronavirusa, potvrdila je direktorka MMF-Kristalina Geogrijeva. Gubitke trpi i automobilska industriija, jer je kineska pokrajina Hubej, inače epicentar zaraze novim virusom, centar proizvodnje i isporuke auto-delova.
Fijat u Kragujevcu privremeno je prekinuo proizvodnju, jer iz Kine nabavlja delove za audio-sisteme. Prekinuta je proizvodnja i u kompanijama Hjundai i Kia motors u Južnoj Koreji.

U MMF-u oprez u iznošenju procena štete za globalnu ekonomiju.
“Najverovatniji scenario koji se već događa, jeste efekat u obliku latičnog slova V. Najpre se dogodi nagli pad ekonomskih aktivnosti, a potom se dogodi brz oporavak”, navodi Kristalina Georgieva, direktorka MMF. A to će zavisiti od brzine suzbijanja epidemije, uverena je šefica MMF-a.

Berzanski analitičari mišljenja su da su, za sada, ekonomski efekti epidemije pod kontrolom.
“Vrednost akcija u autoindustirji skače. Kinezi su smanjili poreze, a razmatraju i smanjenje refernetne kamatne stope, što je ograničilo uticaj epidemije na ekonomske rezultate. Ako epidemija potraje i ne bude pod kontrolom to će uticati na realni sektor i na berze”, kaže Oliver Rot, berzanski analitičar.

Poremećaj uvoza poluproizvoda iz Kine može da zada glabvooblje zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima i Srbiji, predvidela ja analiza stručnjaka Erste banke. Najveći deo uvoza poluproizvoda se odnosi na računare i elektroniku.
Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, u regionu Vuhan su locirane važne operacije za Nisan, PSA Pežo-Citroen, Hondu i Dženeral motors.

Tvorci luksuzne robe susreću se sa velikim gubicima zbog epidemije koronavirusa, dok nove kolekcije nešto pristupačnije robe kasne mesecima. Procene pokazuju da taj sektor očekuje bar četiri meseca izuzetno teškog poslovanja. Moć kineske potrošnje porasla je tokom poslednje decenije i sada čini 38 odsto prihoda globalne modne industrije.