Kosovo – izbori ili nemiri

0

Kosovski predsednik Hašim Taći uputio je danas pismo koaliciji PAN koja je na prošlim izborima osvojila vlast, sa molbom da predlože novog mandatara za formiranje vlade Kosova. Pismo je adresirao na svog partijskog kolegu Kadri Veseljija, koji je sada predsednik Taćijeve stranke Demokratske partije Kosova.

To praktično znači da Taći ne želi izbore i da na taj način pokušava da prevaziđe krizu koja je nastala nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Vodeća opoziciona stranka „Samoopredeljenje“ je odmah odgovorila na ovu Taćijevu „provokaciju“.

„Imamo potpise spremne za raspuštanje Skupštine Kosova i želimo raspisivanje izbora u najkraćem mogućem roku“, kažu u „Samoopredeljenju“.

Treći „faktor“ u ovoj igri Ramuš Haradinaj danas je izjavio da se pridružuje opozicionim strankama „Samoopredeljenju“ i Demokratskom savezu Kosova u zahtevu za raspuštanjem Skupštine i raspisivanjem izbora. Haradinajeva partija, Alijansa za budućnost Kosova, još nije dobila poziv Hašima Taćija za konsultacije. Haradinaj je rekao da će njegova stranka sama izaći na izbore.

Ovo je početak nove „drame“ na političkoj sceni Kosova. Jedan broj analitičara u Prištini smatra da je Taći, majstor zakulisnih igara, već „kupio“ većinu u Skupštini i da će na taj način pokušati da izbegne izbore, jer njegova stranka veoma loše stoji prema aktuelnim istraživanjima rejtinga. Osm toga, Haradinajeva ostavka i odlazak u Hag su podigli simpatije kosovskih Albanaca, tako da je njegov rejting z anekoliko dana skočio za skoro 5 procenata. Haradinaj očekuje da će mu pozicije u biračkom telu biti sve bolje.

Tačijev „rat“ protiv Haradinaja se rasplamsao i van Kosova. Dobar deo štampe u regionu ( pre svega u centralnoj Srbiji) prepun je ovih dana detalja o trgovini organima za koju se optužuje isključivo Haradinaj. Iako je poznato da se u izveštaju Dika Martija o trgovini organima najviše spominje Taćijevo ime – 26 puta, a ime Kadri Veseljija – sedam puta.

To ne amnestira Haradinaja koji je komandovao Operativnom zonom Metohije, a Metohija je etnički očišćena i postoje brojni svedoci zločina koje su pripadnici OVK, kojima je komandovao Haradinaj, počinili prema Srbima.

Ima mišljenja da Taći , na ovaj način kupuje vreme, iako je siguran da nema dovoljan broj poslanika na svojoj strani. Po već uhodanoj šemi on će nastojati da „slomi“ protivničke stranke, pokušaće da korumpira deo poslanika, da aktivira „spavače“ u opozicionim partijama i da nekako napabirči većinu.

Opozicija, sada ojačana Haradinajevom strankom, će se po svaku cenu boriti da dođe do izbora. Sve to može da se završi i ponovnim scenama suzavca u parlamentu ili nemira na ulicama kosovskih gradova. Opozicija preti da će izvesti desetine hiljada ljudi na ulice. Oni smatraju da Taći nikada nije bio slabiji i da će im u njegovom svrgavanju pomoći i Haški sud.