Papa Franja: „Transseksualci su Božije kćeri“

Papa Franja: „Transseksualci su Božije kćeri“

Prvi put kada je grupa transseksualaca došla u Vatikan i videla me, otišli su plačući, govoreći da sam im dao ruku, poljubio…


Kao da sam uradio nešto veliko za njih. Ali one su kćeri Božje!”, rekao je Papa u intervjuu Vida Nueva pre odlaska u Lisabon.


Papa je izrazio uverenje da se njegova „mirovna ofanziva“ za Ukrajinu nastavlja.


„Kardinal Mateo Zupi, nadbiskup Bolonje, intenzivno radi i on je odgovoran za dijalog. Već je otišao u Kijev , gde imaju ideju da se bore do pobede. Bio je i u Moskvi. Najznačajniji napredak koji je postignut odnosi se na povratak ukrajinske dece u njihovu zemlju. Činimo sve što je u našoj moći da svaki član porodice koji zatraži povratak svoje dece može da to i ostvari. Zato razmišljam o imenovanju stalnog predstavnika koji će delovati kao most između ruskih i ukrajinskih vlasti. Za mene je to, usred ratnog bola, veliki korak, ” rekao je Papa.


“Nakon posete kardinala Zupija Vašingtonu, sledeća planirana stanica je Peking, jer i jedni i drugi imaju ključ za snižavanje napetosti sukoba. Sve ove inicijative su ono što nazivam ‘ofanzivom za mir’. Štaviše, za novembar, pre Samita Ujedinjenih nacija o klimi, koji se održava u Dubaiju, planiramo da organizujemo mirovni sastanak sa verskim vođama u Abu Dabiju. Kardinal Pjetro Parolin koordinira ovu inicijativu, koja želi da se održi van Vatikana, na neutralnoj teritoriji i pozvaćemo sve strane sve na sastanak“, rekao je on.


Papa Franja je uveren da „nije sazrelo vreme za Treći Vatikanski koncil. U intervjuu datom pred odlazak u Lisabon, on o svom izboru govori uz šalu: „Ja sam žrtva Svetog Duha“. O reformama priznaje: „Još se nisam usudio da stavim tačku na dvorsku kulturu u Kuriji“. U svakom slučaju, kaže da „ne možemo reformisati Crkvu bez Jevanđelja“. Na kraju, on kaže da je „zabrinut zbog rigidnosti“ u nekim crkvenim sektorima.