Kraj sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

0

Sjedinjene američke države su se danas formalno povukle iz Sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja srednjeg dometa, uz optužbe na račun Rusije da krši taj sporazum.

Ruske vlasti saopštile su da je okončan Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), optužujući SAD da su za to odgovorne, ali su ponovo predložile da obe strane i dalje ne koriste rakete zabranjene sporazumom. Rusija smatra da SAD izmišljaju lažni izgovor za izlazak iz ugovora, jer, kako tvrdi, Vašington želi da razvija rakete novih generacija.

„Nepoštovanje Rusije prema ugovoru ugrožava američke interese jer ruski razvoj i postavljanje raketnog sistema, kojim se krši ugovor, predstavlja direktnu pretnju SAD-u i našim saveznicima i partnerima“, rekao je državni sekretar SAD MajkPompeo.

Ugovor su 8. decembra 1987. u Vašingtonu potpisali Sovjetski Savez i SAD, a odnosi se na likvidaciju raketa srednjeg dometa”. Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa potpisali su predsednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a njime je zabranjena čitava klasa oružja krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je 3. jula zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u medjuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

Putin i Tramp su pre dva dana razgovarali o , kako su rekli, „sibirskim divljinama i trgovini“, ne spominjući sporazum o nuklearnim raketama i kontroli naoružanja.
Nije tajna da Sjedinjene države imaju razvijenu novu generciju raketa srednjeg dometa kojima mogu, kako se navodi, da pariraju ruskim projektilima.

Američki predsednik Donald Tramp je u više navrata obećavao da namerava da o kontroli naoružanja razgovara sa Rusijom i Kinom i da bi to bilo istinski korisno za mir u svetu. On je naveo da je o ovom e razgovarao sa ruskim i kineskim predsednikom na samitu G 20 u Osaki, u junu.

Nije tajna da trka u naoružanju nikada nije ni prestajala i da će obe strane uložiti maksimum da budu korak ispred. Kolaps ovog sporazuma bi mogao, kako navode analitičari, da potkopa i druge sporazume o naoružanju i da na taj način ozbiljno dovede u pitanje globalnu stabilnost. Generalni sekretat UN Antonio Guterš ne krije zabrinutost zbog toga što će, kako je rekao, „svet ostati bez kočnica za nuklearni rat“.