Kraj vladavine Angele Merkel?

0

Nemački Demohrišćani i socijaldemokrate preživljavaju duboke potrese posle izbora za Evropski parlament. Nemačku političku scenu je uzburkala najava ostavke predsednice SPD Andree Nales, koja se tumači kao problem koji prevazilazi partijske okvire. Dve velike stranke SPD I CDU iz čijih su redova birani kancelari, od nastanka Savezne republike Nemačke, ne mogu da sakriju ni kadrovsku, ni programsku krizu.

Kada je Angela Merkel napustila čelnu poziciju u CDU, posle loših rezultata na pokrajinskim izborima, njeno msto je zauzela Anegret Kramp- Karenbauer koja se nije najjbolje snašla u komunikaciji sa javnošću. Koketiranje sa desnim krilom Unije je i njoj I stranci donelo samo brige.

Negativne poene javnost joj je ubeležila i kada se zalagala za stroža pravila na internetu, što joj je spočitano kao ograničavanje javnosti. Komentarisano je da je njena stranka ostala u prošlosti.

Najstarija nemačka demokratska stranka (SPD) se na izborima za Evropu srozala na ispod 16 posto. Ali ni to nije bilo dovoljno, nego su izgubili i na izborima u u Bremenu, saveznoj pokrajini u kojoj socijaldemokrate vladaju već pune 73 godine. Po prvi put je pobedio jedan član CDU.

Ovaj dvostruki poraz neće moći da ostane bez posledica. To je dokaz da je SPD na izdisaju i da samo s potpuno novim usmerenjem uopšte još ima šanse da opstane.

Socijaldemokratska partija, kao manjiski partner u koaliciji nije pokazala ni odlučnost , niti spremnost da se suprotstavi manipulacijama Merkelove. Javnost ovu stranku smatra “dekorom” u koaliciji. Osim toga ovu stranku razaraju frakcijski sukobi.

Najava ostavke Andree Nales, samo otvara vrh ledenog brega problema u SPD.
Ovakva krizna situacija otvara mogućnost novih izbora već u ovoj godini. Dve velike stranke, međutim, nemaju šta d aponude biračima.

Nemaju program, niti rešenja za krizne situacije.

Analitičari tvrde da Nemačkoj ne preti opasnost od desnice, čak ni na prevremenim izborima.
Kako se eventualna politička kriza u Nemačkoj odražava na Evropu? Nestabilna Nemačka – nestabilna Evropa. Doduše, Evropa je poslovično politički nestabilna.

Ali, ta nestabilnost bi bila znatno veća ukoliko bi Nemačka upala u politčku krizu.

Nemački analitičari sve češće postavljaju pitanje: koliko ova vladajuća koalicija još misli da muči sebe i celu zemlju?

Oni predviđaju mogućnost da bi eru Angele Merkel posle 14 godina mogao da okonča baš koalicioni partner – SPD – icda bi novi, prevremeni izbori mogli biti održani još ove godine. Svi se slažu u jednom- Angela Merkel se više neće kandidovati.