Krenuo izvoz žita iz Ukrajine

0

Iz Zaporožja na jugu Ukrajine koji kontroliše Rusija, na Krim je poslat prvi teretni voz sa žitom, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.
Iz Melitopolja je krenulo 11 vagona sa žitom. „U bliskoj budućnosti, ove isporuke će biti povećane stotine puta. Naravno, naši poljoprivrednici će dobiti novac koji će im biti veoma relevantan da bi mogli da poseju sledeću kulturu”, rekao je Balicki.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da je vraćena mogućnost kretanja vozova na šest železničkih deonica između Rusije, Donbasa, Ukrajine i Krima ukupne dužine 1.200 km i da je roba počela da se isporučuje u Marijupolj, Berđansk i Herson.
Železnički saobraćaj između Krima i ukrajinskih regiona prekinut je krajem 2014.
Zvaničnici ruskog i turskog ministarstva odbrane razgovarali su danas o potencijalnom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine, kao i iz severne Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.
Turska deli granicu sa Rusijom i Ukrajinom preko Crnog mora i radila je kao posrednik u okončanju rata, preneo je Rojters.
Ankara je podržala Kijev, ali je odbila da uvede sankcije Moskvi.
Šojgu i Akar su poručili da će se zauzeti za sve mere u vezi s bezbednom isporukom žitarica, suncokreta i ostalih poljoprivrednih proizvoda, dodalo je tursko ministarstvo odbrane.