Kriza Krivokapićeve vlade

0

Crnogorski parlament izglasao je smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave iz marta 2020. kojom se negira genocid u Srebrenici 1995. godine. Ta izjava izazvala je oštre reakcije dela domaće javnosti i političkih stranaka vladajuće koalicije.

Demokratski front je odlučio da ne učestvuje u radu parlamenta Crne Gore, jer smatraju da su prevareni birači koji su na parlamentarnim izborima glasali za smenu Demokratske partije socijalista.

Takav zaključak sinoć je, u poslednoj minuti sednice Skupštine, izneo šef Poslaničkog kluba te koalicije Slaven Radunović.

On je poručio i predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću da nema njihovu podršku, nakon što je smenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Rasplet je usledio pošto je uz podršku DF-a usvojen vladin budžet za ovu godinu, smenjen predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović, usvojena Rezolucija o Srebrenici, kao i više zakona.

U našem parlamentu se desila velika prevara glasača, napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i delova Vlade i zbog toga pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS-a i da sa njima ne gradimo Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i odlučimo šta ćemo dalje. Dok se ne dogovorimo o tome mi više nećemo ulaziti u plenum. Ako imate novu većinu samo izvolite sa njima. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta…”, rekao je Radunović.

Leposavić je smenjen na predlog premijera Zdravka Krivokapića zbog sporne izjave o genocidu u Srebrenici. Za tu odluku je od 80 prisutnih poslanika glasalo 43 i to iz DPS-a i koalicije “Crno na bijelo”, dok je 27 bilo protiv i 10 uzdržanih. Protiv su bili poslanici kluba DF-a i Prava Crna Gora, uzdržan klub Mir je naša nacija.

Prethodno je usvojena Rezolucija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid, ali i svi ratni zločini tokom rata 90-ih. Na početku glasanja u skupštinsku salu ušli su poslanici DPS-a, koji bojkotuju parlament zbog usvajanja izmena Zakona o državnom tužilaštvu.

Rezolucija je usvojena sa 55 glasova podrške, dok je 19 bilo protiv (DF i Prava Crna Gora), a sedmoro poslanika je bilo uzdržano.

Predstavnici parlamentarne većine i poslanici Vladimir Joković (SNP) i Miloš Konatar (URA) očekuju da će trenutna politička kriza biti rešavana razgovorima.

Potpuno je jasno da je ministar Leposavić programirano smenjen sa DPS-om”, rekao je Joković novinarima nakon sednice.

On će, kako je kazao, tražiti hitan sastanak sa parlamentarnom većinom, da bi odredili dalji put kojim će ići. “Tražićemo novi dogovor koji će potpisati svi predstavnici većine”, kazao je.

Na pitanje zašto ne pokrenu pitanje poverenja Vladi, rekao je da će prvo da razgovaraju sa partnerima iz većine. “Ono što se desilo danas nije bila želja građana od 30. avgusta, jer o sudbini Vlade ne može odlučivati DPS”, rekao je Joković.

Miloš Konatar je kazao: “Važno je što smo usvojili Deklaraciju o Srebrenici i mislim da smo ipak malo riješili pitanja koja su opterećivala većinu”, kazao je on.

Konatar je rekao da Vlada postoji i funkcioniše sve dok ima većinu u Skupštini, a da ako neko misli da ne treba da postoji neka podnese predlog za izglasavanje poverenja.