Kriza Vlade Crne Gore

0

Potresi na političkoj sceni crne Gore se nastavljaju. Zasad nije poznato da li predlog za smenu vicepremijera Dritana Abazovića ima potrebnu podršku, dok inicijativa o nepoverenju Krivokapićevoj Vladi ima 41 siguran glas. Prema informacijama “Vijesti”, u planu opozicije i koalicije CnB i podnošenje predloga za razrešenje šefa parlamenta Bečića.

Skupština Crne Gore prvo će se izjašnjavati o predlogu predsednika Vlade Zdravka Krivokapića o razrešenju vicepremijera Dritana Abazovića, pa o inicijativi za izglasavanje nepoverenja Vladi, koju su juče podneli vladajuća koalicija “Crno na bijelo” (CnB) i opozicioni poslanici.

Premijer je sinoć podneo parlamentu zahtev za sazivanje vanredne sednice za 3. februar, kako bi se poslanici izjasnili o predlozima za smenu Abazovića i imenovanje ministra finansija Milojka Spajića za njegovog naslednika.

S druge strane, koalicija CnB i opozicija, koji su inicirali predlog za razrešenje Vlade, danas bi trebalo da podnesu zahtev za sazivanje vanredne sednice, koja, prema Poslovniku Skupštine, najranije može biti održana 4. februara.

Zasad nije poznato da li predlog za smjenu Abazovića ima potrebnu podršku, jer je većina poslanika koje su “Vijesti” kontaktirale tvrdila da još nisu pročitali inicijativu i da se ne mogu odrediti o njoj.

Jedino je lider Demosa Miodrag Lekić odgovorio listu, rekavši da treba sačekati sednicu i videti da li će biti dnevnog reda s pitanjem o Abazoviću.

S druge strane, predlog o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu ima sigurnu podršku najmanje 41 poslanika. Za “rušenje” Vlade dovoljan je 41 glas.

Prema nezvaničnim informacijama, u planu opozicije i koalicije CnB je i podnošenje predloga za razrešenje šefa parlamenta Alekse Bečića (Demokrate), koji je juče poručio da je u državi na sceni “najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije”. Bečića bi navodno na toj funkciji mogao da nasledi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude deo neke manjinske vlade.

Abazović je u petak potvrdio da je u vezi aktuelne političke situacije razgovarao sa pojedinim partijama, a između ostalog i s liderom SNP-a.

Ukupno 31 poslanik liste CnB, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP), Albanske liste i Albanske koalicije “Jednoglasno”, podneo je juče parlamentu inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi, koja bi trebalo da otvori put formiranju manjinskog kabineta koji su prekjuče svim poslanicima ponudili čelnici CnB.

U obrazloženju inicijative se navodi da Krivokapić nije ispoštovao odluku Skupštine da smeni tri ministra (Đorđa Radulovića, Aleksandra Stijovića i Vesnu Bratić), kojima su u parlamentu izglasane interpelacije, te što nakon razrešenja ministra pravde Vladimira Leposavića nije imenovao novog, što je svojim delovanjem proizveo institucionalnu krizu…