Crna Gora – vlast u rukama opozicije

0

Budućnost vlasti u Crnoj Gori u ovom trenutku zavisi isključivo od poteza opozicije.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić sazvao je za 3. i 4. februar tri vanredne sednice, na kojima bi trebalo da se odlučuje o razrešenju vicepremijera Dritana Abazovića, skraćenju mandata parlamentu i nepoverenju Vladi.

Ali to ne znači da će poslanici izjašnjavati o svim tim pitanjima. Prvo se mora izglasati da se nađu na dnevnom redu vanrednih sednica. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić sinoć je nagovestio da možda neće biti kvoruma za odlučivanje.

Parlamentarci bi prvo 3. februara mogli da se izjasne o predlogu predsednika Vlade Zdravka Krivokapića o razrešenju Abazovića.

Premijer je tu inicijativu podneo nakon što su koalicija “Crno na bijelo” (CnB), čiji je Abazović deo, i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepoverenja Vladi.

Još nije poznat stav Abazovićevih kolega iz vlasti o pitanju njegove smene.

U slučaju da je podrže, za razrešenje vicepremijera bila bi im potrebna podrška dela opozicije, kao i izbor za novog vicepremijera, a Krivokapić je predložio za tu funkciju ministra finansija Milojka Spajića.

Dan kasnije, 4. februara, parlamentarci bi trebalo da odlučuju o potencijalnom skraćenju mandata Skupštini – koje je juče zatražila Vlada – i o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu.

Predlog o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu ima sigurnu podršku najmanje 44 poslanika.

Eventualnim razrešenjem Abazovića i izglasavanjem nepoverenje Vladi, on bi ostao izvan kabineta koji bi bio u tehničkom mandatu do formiranja nove vlade.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) “Vijestima” su kazali da ih ne Krivokapićevi predlozi ne obavezuju ni da ih razmatraju, a kamoli podrže.

“Vladu već duže vreme podržava manje od 20 poslanika. Ona je bez legitimiteta, i nećemo podržati nikakav predlog takve vlade. Zato nas Krivokapićevi predlozi ne obavezuju ni da ih razmatramo. On je za nas bivši premijer”, rekao je šef medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić.

Listu su iz Socijaldemokrata (SD) saopštili da će sigurno podržati inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi, čiji su potpisnici.

“Sasvim smo sigurni da će ta inicijativa dobiti podršku, čime će Krivokapićeva Vlada i formalno pasti”, naveli su oni.

S druge strane, iz vladajuće Socijalističke narodne partije (SNP) “Vijestima” su rekli da je “ono što se poslednjih dana dešava, neviđeni besprizorni atak na SNP”.

Oni navode da je istina da su nezadovoljni radom Vlade, a pre svega odnosom izvršne vlasti prema, kako kažu, žrtvi koju su nesebično podneli u borbi protiv prethodnog režima.

Iz GP URA ocijenili su da je Krivokapić povukao potez očajnika i protivustavno tražio od ministara da se izjasne o skraćenju mandata Skupštini, “samo da bi sačuvao fotelje, koje su mu preče od Ustava i zakona”.

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, najavio je da će glasati za skraćenje mandata Skupštini, jer je to, kako je pojasnio, jedini način da se spreči prekrajanje izborne volje građana, za šta je optužio GP URA i SNP.

Iz Liberalne partije pozvali su Krivokapića da povuče zahtev, poručujući da neće proći njegovi pokušaji “da izazove haos u državi i da je destabilizuje”.