Kurdi paradajzom na Amerikance

0

Stanovnici većinski kurdskog grada Kamišlija gadjali su danas paradajzom američka vojna vozila dok su prolazila kroz taj grad, gnevni zbog povlačenja vojske SAD iz Sirije.

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je da će američki vojnici ostati na istoku Turske kako bi štitili naftna polja pod kontrolom Kurda najmanje još nekoliko nedelja i dodao da razgovara o mogućnostima da ih zadrži tamo.

Na snimku koji je objavila kurdska novinska agencija, vidi se kako konvoj oklopnih vozila prolazi kroz grad Kamišli na severoistoku Sirije, dok ih narod zasipa paradajzom, uzvikujući na engleskom “Bez Amerike” i “Amerika lažov”.

Predsednik SAD Donald Tramp iznenada je pre dve nedelje odlučio da povuče vojnike sa severoistoka Sirije i ostavi na cedilu savezničke kurdske borce koji su se ubrzo našli na udaru turske ofanzive.

Pošto je Turska 9. oktobra započela ofanzivu protiv Kurda u Siriji, Tramp je naredio potpuno povlačenje iz te zemlje.

Kurdske snage su dugo bile saveznici SAD u krvavoj borbi zahvaljujući kojoj je okončana vlast ekstremista Islamske države na severoistoku i istoku Sirije.

Pošto su ostali bez američkih saveznika, Kurdi su pristali na primirje s Turskom, prema kojem moraju da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Šef Pentagona Esper rekao je danas da razgovara o mogućnosti da SAD zadrže malu jedinicu koja bi obezbedjivala naftna polja pod kontrolom Kurda na istoku Sirije i nastavila borbu protiv Islamske države.

Esper je tokom posete Avganistanu rekao da nije doneo konačnu odluku o tome i da je još nije predstavio Trampu, ali je istakao značaj zaštite naftnih polja od ekstremista kako Islamska država ne bi profitirala od njih.

On je naveo da su američki vojnici koji saradjuju s kursdkim snagama na zaštiti naftnih polja i dalje na položaju i dodao da bi njihovo povlačenje moglo da potraje nedeljama.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime