Niti EU hoće nas, niti mi hoćemo u EU

0

Francuski predsednik Emanuel Makron sledećeg meseca će posetiti Severnu Makedoniju I Albaniju. Makron je, kada je pre tri dana blokirao otvaranje pregovora sa tim zemljama, rekao da će se sastati sa premijerima Ramom I Zaevom kako bi raspravili sanje reformi I dogovorili korake koji se moraju preduzeti na evropskom putu. Iako nema potvrde da će do posete doći, sama najava se tumači kao Makronova podrška Albaniji I Makedoniji.

On je u Tirani osnovao kancelariju Francuske razvojne agencije koja će pomagati projekte u Albaniji.

Ova vest dolazi u vreme kada je makedonski premijer Zaev obajavio da zbog blokade pregovora sa EU makedonija ide na prevremene izbore. Ti izbori mogu, kako se strahuje, da povampire duhove u Makedoniji I upropaste sve što je Zapad, uz pomoć Zaeva, učinio na stabilizaciji Makedonije.

To upozorenje Zaeva je podstaklo NATO, koji je godinama predano radio da uvrsti I Makedoniju u svoje članstvo, verbalno reaguje tvrdnjom da I dalje očekuje da Severna Makedonija postane njen član.

Evropski savet prošle sedmice nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Donald Tusk i Žan-Klod-Junker nazvali istorijskom greškom, a komesar za proširenje Johanes Han upozorio na rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana.
Stejt department je takođe saopštio da je “razočaran” odlukom lidera EU.

Nakon odluke makedonskih lidera, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, požurivši da ponovi kako NATO ne odustaje od prijema Severne Makedonije.

Sada sledi već uobičajena mantra evropskih diplomatskih PR timova – da EU “gura Balkan u rusko naručje”…

Zapravo, kada su u pitanju Srbija, Bosna I Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora… Evropska unija se ponaša neprincipijelno I nejasno. Ne pestaju pozivi za članstvom u EU, ali I ne prestaje postavljanje novih prepreka zemljama Zapadnog Balkana. Makedonski premijer Zaev je napravio najveće pomake u rešavanju spora sa Grčkom, a “nagrađen “ je odlaganjem pregovora.

Evropska unija negativan stav prema Zapadnom Balkanu najpre pravda neispunjenjem uslova ( Srbija – saradnja sa Haškim tribunalom, pitanje Kosova ili možda kosovske nezavisnosti; Crna Gora – gomila prepreka od uređeja države, do korupcije I kriminala; BiH takođe; Albanija – sve više prepreka…)

Lokalni lideri su članstvo u Evropskoj uniji takođe pogrešno postavljali kao cilj, pre svega kao formulu za obmanjivanje naroda, kao fiktivni cilj koji je prikazivan kao tačka od koje počinje period blagostanja I potpune stabilnosti. U toj igri između zemalja Zapadnog Balkana I Evropske unije ne zna se ko je više puta bio prevaren. Lokalnim liderima je EU važna samo da se zadrže što duže na vlasti, a Evropskoj uniji ovo područje koristi za pranje para u hiljadama projekata, za enormno bogaćenje korumpiranih činovnika…

U tom odnosu – nema iskrenosti. Izgleda da niti Evropska unija hoće zemlje regiona, niti naši lokalni lideri stvarno žele članstvu u EU. To članstvo znači demokratiju, bez kriminala I korupcije, a region već dugo ne živi tim životom.

Makedonski premijer Zaev veruje da će u aprilu, kada budu raspisani izbori, njegova zemlja već biti članica NATO-a. Ali, to je polovičan uspeh I zbog toga je “pripretio izborima”. “bosanski lonac” je toliko daleko od Brisela, da ga nema ni u tragovima.

Albanski premijer Edi Rama je zarad evropskog puta koristio drugačije trikove. On je gurao ideju “velike Albanije”, odnosno objedinjavanja etničkog prostora, kako bi isprovocirao EU da čitav region brže primi u svoj zagrljaj. Bezuspešno! Sva je prilika, sudeći prema sve većem broju Albanaca nezadovoljnih Raminim vođstvom, da on brzo silazi sa vlasti.

Kosovski I srpski predsednik su “ubrzali” rešavanje kosovskog pitanja predlogom o podeli, ali se ta priča ugasila pobedom Aljbina Kurtija na izborima.

Evropska unija “statira” kada je u pitanju region. Briselski dijalog, koji je bio “poklon” Ujedinjenih nacija I SAD Evropskoj uniji, briselski činovnici su “upropastili” nestransparentnošću I ugušili ga u neznanju I plićaku sopstvenih ličnih interesa.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime