Kurti: „Dijalog bez Turske“

Kurti: „Dijalog bez Turske“

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da Srbija sve više slabi i da je zbog toga sve agresivnija, prenosi Koha. On je istakao da ceni Tursku, ali da se dijalog vodu u Briselu uz pomoć SAD.

Kurti je na taj način prokomentarisao odluku Vlade Srbije da se na početku školske godine u svim školama u Srbiji peva srpska himna, uključujući i albanske škole u Bujanovcu i Preševu.

“Ne radi se ni o kakvom demokratskom i humanom delovanju. Naprotiv, što je Srbija slabija protiv Kosova, to je više divlja. To je svojevrsna pojačana agresivnost Srbije. To treba shvatiti u okviru njenog slabljenja uopšte. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država. Zalaže se za sve građane bez razlike, ali i za Albance u Srbiji. Albanci u Srbiji su diskriminisani, tome je svedočila naša delegacija koja je ove nedelje posetila ‘preševsku dolinu’. Prvi put u okviru budžeta Kosova izdvojeno je dva miliona evra za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Kako je rekao poznati pesnik Esat Mekuli, ugnjetavanje izbija iz ničega. Ovom pojačanom nasilju Srbije, koje se čak primenjuje i nad Srbima na Kosovu, bliži se kraj. Kosovo sve demokratskije, jače i nezavisnije, a to dokazuje i reciprocitetom prema Srbiji”, rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i Zagrebu i činjenicu da turski predsednik u okviru balkanske turneje nije posetio Kosovo.

Oni imaju svoje programe, a mi u Turskoj imamo prijateljsku državu i saveznika. Turska je veoma moćna zemlja u NATO, ali dijalog koji se vodi između Kosova i Srbije – gde Kosovo nije subjekt već strana – odvija se uz posredovanje Brisela i uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Sutra će doći specijalni predstavnici iz Berlina i Pariza da prate posrednika Lajčaka, ali je naravno dobrodošla pomoć svih naših prijateljskih zemalja”, rekao je Kurti.

On je dalje rekao da je Erdoganova poseta bila fokusirana na Bosnu.

Moj utisak je da je ova poseta imala više veze sa Bosnom, jer je smatraju mnogo ugroženijom zemljom od Kosova. Zato što Srbija i Hrvatska imaju jak uticaj u Bosni i poseta turskog predsednika Balkanu ovoga puta je vezana za Bosnu”, rekao je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu kao i opozicija ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom. Tkođe ni sa tvrdnjom da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo višesatne restrikcije struje za domaćinstva svakodnevno. Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 evra na mesečnom nivou.