Kurti ne može da smeni Tačija

0

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je konačne rezultate izbora prema kojima je najviše glasova birača osvojio Pokret Samoopredeljenje sa 26,27 odsto osvojenih glasova, sledi Demokratski savez Kosova sa 24,54, pa Demokratska partija Kosova sa 21,23 odsto, a census je prešla i koalicija okupljena oko NISMA koja je osvojila 5,02 odsto glasova.
Prema konačnim rezultataima, najveći broj poslanika -29, u Skupštini Kosova će imati Pokret Samopredeljenje, Demokratski savez Kosova će imati 28, Demokratska partija Kosova je osvojila 24 poslanička mesta, kolacija Alijansa za budućnost Kosova – Socijaldemokratska partija je dobila 13 poslanika, dok će koalicija oko NISMA imati šest poslanika.
Srpska lista je dobila svih deset poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu.
Pokret Samoopredeljenje već vodi razgovore oko formiranja Vlade Kosova sa Demokrastkim savezom Kosova, a sada se očekuje i potpisivanje konacnog koalicionog sporazuma.
Kako je ranije saopštio lider Pokreta Samoopredeljenje, obezbeđena je i parlamentrana većina za izbor nove Vlade Kosova.
Konačni rezultati pokazuju da je koalicija NISMA , ušla u parlament I da ima šest poslanika.
Samoopredeljenje I Demokratski savez Kosova imaju 57 poslanika. Kako je već objavio Aljbin Kurti oni su obezbedili skupštinsku većinu od 61 glasa da bi mogli da formiraju Vladu Kosova. Drugo obećanje, koje je dao svojim biračima I javnosti, Kurti, za sada neće moći da ispuni. On je obećao da će u parlamentu “srušiti” kosovskog predsednika Hašima Taćija. Za to mu je potrebna dvotrećinska većina, ili 81 glas u parlamentu.
Čini se da je ovo, za kosovske prilike , predugo brojanje glasova imalo, pre svega za cilj da se oslabi snaga pobedničkih partija “Samoopredeljenja” I Demokratskog saveza Kosova. I to da se eskivira mogućnost da smene Taćija u parlamentu. Prema kosovskim propisima predsednika parlament smanjuje na inicijativu jedne trećine poslanika, u slučaju da je bolestan, da je teško povredio Ustav ili da je osuđen za teško krivično delo.
Aalitičari ocenjuju da će sa Formiranjem nove vlade Aljbin Kurti preuzeti ključne poluge vlasti I da će mu se u tom procesu približiti eksponenti takozvane “duboke države”. Kao preventivni potez, Hašim Tači I Ramuš Haradinaj, koji je tehnički premijer, prekjuče su imenovali “taćijevog čoveka” za šefa tajne policije. Veruje se da je na taj način odložen proces Kurtijevog suštinskog preuzimanja vlasti.
Aljbin Kurti je pokušao da oslabi Taćija i preseče ili umanji podršku koju on dobija od albanskog premijera Edija Rame, pa je za 28. novembar, Dan zastave Albanije , u Tirani nameravao da održi veliki marš svog poreta “Samoopredeljenje” što bi praktično značilo da se stavio na stranu opozicije koja nastoji da sruši Edija Ramu. Međutim, zbog velikog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, protest će verovatno biti otkazan. Političko slabljenje Taćija, Kurti sprovodi I kroz stalne optužbe da kosovski predsednik “kolaborira sa predsednikom Srbije u nameri da podeli Kosovo”.
Čini se da su protiv Aljbina Kurtija, pored ostalih, I dva američka posrednika za “kosovsko- srpske odnose” – Grenel I Palmer. Prištinski analitičari odavno upozoravaju da je dolaskom dvojice amerikanaca u prištini započeo proces “spasavanja Taćija”, kao američkog važnog igrača, kroz uvlačenja koalicije NISMA u skupštinu beskonačnim brojanjem glasova. Što se pokazalo kao tačno. Ovaj proces je I svojevrstan metod disciplinovanja “novog vladara Kosova” Aljbina Kurtija.