Kurti pobedio! – Kurti izgubio?

0

Hoće li biti novih izbora na Kosovu? Analitičari u Prištini ne kriju sumnju da je i takav scenario moguć. Kontroverzni novinar Miljaim Zeka tvrdi da će izbori biti ponovljeni. „Sve zamke koje je podmetnulo kosovsko podzemlje i podzemlje u inostranstvu protiv onih koji su pobedili na izborima, verovatno će Kosovo dovesti na nove izbore“, tvrdi Zeka. On takođe, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da se Demokratski savez Kosova nije pomirio sa formiranjem vlade sa pokretom Samoopredeljenje, u kojoj bi premijer bio Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja. Tvrdi se da je sve jači blok unutar Samoopredeljenja.
Šta se, zapravo, događa? Zašto su priređivane predstave sa „trovanjem“ članova izborne komisije koji su brojali glasove? Zašto se odugovlači sa brojanjem glasova? Zašto se poništavaju glasovi iz Srbije?
Da li je Aljbin Kurti pobedio na izborima, ali ne može da pobedi podzemlje?
Zašto su učestali odlasci međunarodnih „emisara“ u Prištinu i koliko oni utiču na „brojanje glasova“ i formiranje vlade?
U ovom trenutku jasno je samo da se neće lako formirati kosovska vlada. „Duboka država“ pruža snažan otpor. Kada je šef tajne kosovske službe ŠIK podneo ostavku, mediji su to slavodobitno „proslavili“ naslovima „Prva žrtva Aljbina Kurtija“ – sugerišući da je lider Samoopredeljenja počeo sa „čišćenjem“ i pre nego što je seo u premijersku fotelju.
Neopaženo su prolazile izjave Metjua Palmera i drugih emisara da „Kurti ima podršku, ako se bude ponašao u skladu sa očekivanjima“. Ignorisano je upadljivo ćutanje kosovskog predsednika Hašima Taćija iako je, pre svih, njemu bilo jasno da je pitanje dana kada će ga Kurti smeniti.
Upadljivo je bilo i ćutanje albanskog premijera Edija Rame, njegovo kurtoazno čestitanje „pobednicima izbora“ i pohvala Taćiju da je osigurao demokratski proces…
Neuobičajena je bila i „galama“ iz Beograda i provladinih medija – da je Kurti „ološ“, „zlo“, „neprijatelj br 1“… i da je Hašim Tači, maltene, Majka Tereza u odnosu na njega.
Čini se da je Kurti postao pretnja „balkanskom političkom kartelu“.
Onog trenutka kada je objavio da će formirati ogranak „Samoopredeljenja“ u Tirani, postao je persona non grata za Edija Ramu. Kada je Kurti objavio da će 28. novembra ogranak „Samoopredeljenje“ organizovati marš u Tirani, Rama je odgovorio: „Kako bi se građani Kosova osećali, kada bi Socijalistička partija Albanije organizovala proteste na Kosovu?“ On je istakao da vođi Samoopredeljenja – Kurtiju treba vremena da postane premijer. Jer, rekao je Rama, za premijera te biraju, ne postaješ to odmah.
To se tumači kao Ramina sumnja u izbor Kurtija za premijera.
I srpski predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je Kurti „ispao naivan“ i da je „trovanje izborne komisije“ i poništavanje glasova iz Srbije zapravo bio početak smanjivanja Kurtijeve pobede.
Poništavanjem glasova iz Srbije, Srpska lista nije izgubila. Izgubio je Aljbin Kurti. Izgubio je većinu za formianje vlade sa Demokratskim savezom. U poziciji je da i DSK sada „vaga“ kako će i sa kim će. Paradoksalno, Srpska lista je oduzimanjem glasova iz Centralne Srbije – dobila na značaju i sada će, verovatno, biti u poziciji da odlučuje o sastavu Vlade.
Izgleda da je ove „produžetke“ izborne utakmice dobio Taći. Aljbin Kujrti sada nema dovoljan broj glasova da ga sruši u Parlamentu. Dobio je i Edi Rama, Samoopredeljenje neće moći da ,sa albanskom opozicijom, ugrožava njegovu vlast u Albaniji.
Analitičari u Prištini se pribojavaju da je ovakav sld dođaja plod „dilomatske ofanzive“ Grenela i Palmera koji su u Prištinu došli da bi, kako se tvrdi, „ spasili Taćija“.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime