Kurti: Uskoro izbori na Severu

Kurti: Uskoro izbori na Severu

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je za Politiko da je njegova vlada posvećena skorom održavanju novih izbora na Severu Kosova. Istovremeno zahteva od Evropske unije da ukine mere koje je uvela Prištini još juna meseca prošle godine.

Kurti tvrdi da je Evropska unija nepravedna prema Prištini, a blaga prema Beogradu.

Kritikovali su nas zbog nasilja na Severu prošle godine – nepravedno – i EU je uvela mere protiv Kosova. S druge strane, Srbija se slaže sa Ruskom Federacijom po pitanju agresije u Ukrajini, a za Srbiju nema sankcija“, kazao je Kurti na marginama nedavno održanog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Mere su Kosovu uvedene još letos prošle godine kao odgovor na „izbijanje nasilja povezanog sa lokalnim izborima u regionu“, podseća Politiko.

Ovaj medij ujedno podseća i da su Srbi na Severu bojkotovali lokalne izbore, usled čega su za gradonačelnike u svim opštinama izabrani Albanci.

Uz pomoć policije, Kosovo je postavilo gradonačelnike, što je rezultiralo mesecima nasilnih incidenata“, navodi dalje ovaj medij.

Politiko ukazuje i na to da je Evropska unija Kosovu uputila konkretne zahteve za deeskalaciju, navodeći da su mere koje su uvedene reverzibilne.

Zahtevi EU uključivali su osnivanje Zajednice srpskih opština, zajedno sa održavanjem novih izbora na Severu.

Kurti sada, međutim, poručuje da je njegova vlada posvećena skorom održavanju novih izbora.

To bi moglo biti ove godine — u narednih nekoliko meseci“, rekao je on, dodajući da je za njihovo održavanje neophodno da se prvo smene trenutni gradonačelnici, odnosno da peticije koje su se potpisivale prošle nedelje sadrže potpise najmanje 20 odsto birača.

Prema navodima inicijatora za smenu gradonačelnika, u svim opštinama na Severu Kosova je prikupljen dovoljan broj potpisa, odnosno više od 20 odsto.

Za sada je potvrđeno da je samo jedna od ovih peticija – za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji koja proverava regularnost iste, te da se čekaju peticije i za ostale opštine.

Ukoliko ova institucija potvrdi regularnost peticija, sledi organizacija glasanja za smene gradonačelnika. Da bi se ovaj korak uspešno realizovao, potrebno je da za razrešenje glasa 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u ovim opštinama.