Kurti: Želim da promenim kosovsku zastavu

0

“Ne isključujem referendum sa Albanijom ukoliko se približimo, ali nemam trenutno aspiracija da budem premijer svih Albanaca. Nikada nisam krio želju da promenim kosovsku zastavu.

Biće urađena studija na osnovu koje će biti uveden obavezni vojni rok. Srpska lista pokazuje spremnost za saradnju. Stvaranje „mini Šengena“ je samo ideja kojom Srbija želi da formira četvtu Jugoslaviju, dok bi „albanski makro Šengen“ mogao brzo da se implementira”. Ovo su ocene novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

On je u intervjuu Televiziji Koha poručio da je prihvatio trenutnu zastavu Kosova, ali i da nikada nije krio želju da je promeni.
“Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promena se dogodila 2010. godine. Još puno toga trebalo bi da uradimo, a da li bih želeo da imam drugačiju zastavu, odgovor je da”.

On smatra da Kosovu „nije potrebna nezavisnost samo na papiru“.

„Od 2006. upozoravamo da nam ne treba nezavisnost samo na papiru. Rekao sam da i Vojvodina ima zastavu, ali to ne znači da ste država. Kada je postavljena kosovska zastava vođeni su idejom veće nezavisnosti od Albanije nego od Srbije. Tokom našeg mandata postojaće državna komisija koja će imati sastanke u Prištini i u Tirani. Ne isključujemo referendum ako se jednoga dana približimo”, rekao je Kurti.

Iako ne isključuje referendum sa Albanijom „ako se jednoga dana približe (Priština i Tirana)“, Kurti navodi da trenutno „nema težnju da bude premijer svih Albanaca“.

„Navodi da sada kada smanjuje ministarstva sa 21 na 15, ne može pomno da razmišlja o takvim stvarima.

„Ne, nemam takvih aspiracija“, poručio je Kurti.

Kada je reč o predstojećim izborima u Albaniji u kojoj pokret Samoopredeljenje ima svoj ogranak, Kurti navodi da će oni sami odlučiti da li će se kandidovati, ali i da će sa njima o tome razgovarati.

„Uvođenje vojnog roka tokom mog mandata“

Kada je reč o najavi o uvođenju „obaveznog vojnog roka“, a koja je našla mesto i u programu koji je Kurti pročitao pred poslanicima na sednici na kojoj je izglasana nova vlada, kaže da će biti urađena studija na osnovu koje bi se uveo vojni rok u toku njegovog mandata.
„Izvršićemo jednu studiju da bi imali vojnu službu na tri meseca u toku ovog mandata.

Da li će biti dva meseca leti a jedan zimi, o tome treba da razgovaramo sa ministrom Odbrane, Antonom Ćunijem. Predvideli smo povećanje sa 60 na 100 miliona evra, što je jedno znatno povećanje“, poručio je Kurti.

„Srpska lista spremna za saradnju“

Prištinski zvaničnici su u prošlosti vrlo često, a nova opozicija i dan danas, Srpsku listu nazivali „produženom rukom Beograda“, međutim, Kurti kaže da „vidi promene“.

Kaže da po prvi put kosovska vlada nema potpredsednika vlade koji je Srbin, ali i da među političkim predstavnicima kosovskih Srba, sada „postoji spremnost za saradnju i kolegijalnost“.

A kao dokaz za to navodi da tokom jučerašnje sednice vlade predstavnici Srba za nijednu od osam tačaka nisu glasali protiv, poručio je.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime