Lajčak i Palmer u Prištini

0

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak boraviće u Prištini danas i sutra. Tokom posete pridružiće mu se i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. Nakon Prištine, Lajčak i Palmer dolaze u Beograd. Iz sedišta misije Evropske unije u Prištini potvrdili su da će Miroslav Lajčak tokom dvodnevne radne posete da se sastane sa predstavnicima prištinskih institucija, a takođe i sa zvaničnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i obratiti se šefovima misija Evropske unije.

Analitičari kažu da će i Lajčak i Palmer naglasiti hitnost nastavka dijaloga Prištine i Beograda i da u tom smislu ne treba odbaciti i moguća iznenađenja.
Očekuje se da će njihova balkanska turneja biti veliki podsticaj za nastavak dijaloga sa ciljem postizanja konačnog dogovora.
Ova nedelja, navode, donosi evroatlantsko posredovanje i da Bajdenova koordinacija sa Evropskom unijom zamenjuje Trampovu konfrontaciju sa Briselom.

Na ovaj način nova administracija u Vašintonu, po tumačenju albanskih analitičara, vraća Ameriku u region.

Uoči dolaska Miroslava Lajčaka i Metju Palmera u Prištinu, Aljbin Kurti je pokrenuo seriju sastanaka sa opozicionim liderima kako bi, kako je kazao, izgradio minimum zajedničkog stava pred nastavak dijaloga, pretpostavlja se sredinom ovog meseca.