Lažna vest o zabrani ulaska Srba na Kosovo

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je lažna vest da je zabranjen ulazak srpskim zvaničnicima na Kosmet.

“Čula sam od gospodina Haradinaja da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete KiM. Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove ali to sada smanjuje tenzije u regionu”, rekla je premijerka Srbije.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Zuberaj, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa da je odluka tog ministarstva o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovu u skladu sa vladinom politikom koja se primenjuje od uspostavljanja trgovinske takse, “što je nacionalna odluka za zaštitu interesa i nacionalne sigurnosti Kosova, i sprečavanje agresivnih dela Srbije naspram Kosova“.

Jetljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, napisao je juče na Fejsbuku da je odluka o zabrani poseta srpskih zvaničnika doneta zbog “pretnji od strane Srbije ka Kosovu, konstantne propagande i lažnih vesti, kao i pokušaja da se izazove humanitarna kriza na severu”.

Odmah su reagovali zvaničnici u Vladi Srbije, pozivajući međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu.

Ana Brnabić učestvuje na Samitu EU-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa. Prištinu na skupu predstavlja Ramuš Haradinaj.