Liturgija na srpskom i albanskom u Dečanima

Liturgija  na srpskom i albanskom u Dečanima

U manastiru Visoki Dečani juče je na Svetoj Liturgiji učestvovala petnaestočlana grupa vernika Pravoslavne Crkve Albanije. Liturgija je u ovom manastiru služena na srpskom i albanskom jeziku.

Liturgiju su, kako je saopštio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava, služili sveštenik o. Spira i đakon Endri iz mitropolije Elbasana iz Albanije, zajedno sa o. Petrom Dečancem, a pevali su i posetioci iz Albanije sa dečanskim monasima na albanskom i srpskom.

Svi smo se zajedno pričestili, a potom podelili i trpezu ljubavi. Kao i mnogo puta do sada videli smo da kao hrišćani i braća jedne Crkve Božje i bratskih naroda živimo i radujemo se u jednom Duhu Svetom bez obzira kojim jezikom govorili“, naveo je iguman Sava.

Kako je dodao, pravoslavni Albanci već godinama posećuju manastire Srpske pravoslavne crkve, gde su uvek rado primljeni.

Jučerašnji gosti su nam preneli molitveni blagoslov Sv. Jovana Vladimira čije su se mošti čuvale u Elbasanu, a sada su u Tirani, i poneli sa sobom blagoslove iz doma Sv. Kralja Stefana Dečanskog“, poručio je iguman Visokih Dečana.

Pravoslavni vernici iz Albanije redovni su gosti ovog manastira već godinama. Takođe, dečanci za velike praznike i tokom zajedničkog učešća u liturgijama sa vernicima iz Albanije, deo liturgije često služe i na albanskom.