KRIK: „Nikola Petrović sarađivao sa Mrkosom“

0

Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića i jedan od najmoćnijih ljudi u državi, poslovno je sarađivao sa Dejanom Stanimirovićem zvanim Markos, kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge, otkriva KRIK. Stanimirović je ubijen 2020. u Kolumbiji, u kući Hosea Visenta Rivere Mendoze poznatog kao Vojnik – bivšeg šefa paravojne grupe „Junaci ravnice“ (Heroes del Llano) i osumnjičenog narko-bosa. Nikola petrović tvrdi da svog bivšeg poslovnog partnera pamti kao karatistu, kao i da su izgubili kontakt pre 16 godina.

Kada je Kolumbija u proleće 2020. zatvorila granice zbog pandemije koronavirusa, bivši šampion u karateu Dejan Stanimirović zvani Markos našao se u gostima kod šefa paravojne grupe Hosea Visenta Rivere Mendoze.

Rivera je Stanimirovića ugostio u svom domu u gradiću Gvamal, udaljenom oko četiri sata vožnje od prestonice Bogote. Proslavljao je rođendan svog posinka 31. marta 2020. i tog dana je satima pio alkohol sa gostom iz Srbije. Žurka se, međutim, završila krvoprolićem u kojem su obojica stradala. Stanimirović je ubio Riveru, nakon čega je slavljenik ubio njega, piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Njih dvojicu spajala je jedna stvar: policija je sumnjala da su bili uključeni u poslove šverca kokaina. Ipak, zbog čega je Stanimirović posetio Riveru, u kakvim su odnosima bili i zašto su ušli u sukob kobne noći, do danas nije poznato.

Novinari KRIK-a i OCCRP-ja otkrili su da je Stanimirović imao zajedničku kompaniju sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića.

Njih dvojica bili su suvlasnici telekomunikacione kompanije „Bel Mobile”. Nije poznato kako je došlo do ovog poslovnog partnerstva koje je trajalo šest godina – firma je ugašena 2010.

Petrović novinarima KRIK-a nije objasnio detalje, ali je kratko naveo da je u to vreme Stanimirović bio uspešan sportista.

Gospodin kojeg pominjete je u vreme kada smo poslovno sarađivali bio svetski prvak u karateu. Šta se sa njim dešavalo posle ja zaista ne znam, jer ga nisam video od 2007. godine. Nisam ni znao da je, kao što kažete, ubijen“, naveo je Petrović – iako su se vesti o Stanimirovićevoj smrti mesecima pojavljivale u domaćim medijima.

Predsednikov kum novinare je optužio da ga proganjaju.